Све о субвенцијама за радна места, ко ће моћи да их добије и ко више неће 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Све о субвенцијама за радна места, ко ће моћи да их добије и ко више неће
Trenutno na sajtu: 586       |       Podeli:
17.01.2017 | 0 коментар(а)



Влада Србије је у буџету за 2017. одвојила 11 милијарди динара за субвенције фирмама које отварају нова радна места. Како је најавио министар привреде Горан Кнежевић,

циљ је отварање још 20.000 радних места, а приоритет су слабо развијене општине и подручја.

Србија је одвојила скоро три миљарде динара више за ову намену него прошле године, а спуштен је и праг да би могла да конкуришу и мала и средња предузећа. Да би се квалификовали за субвенције државе по Уредби о условима и начину привлачења директних страних инвестиција, инвеститор мора да уложи најмање 100.000 евра и отвори 10 радних места.

Министарство је, после буре коју су у спрској ИТ заједници изазвале субвенције британској ИТ компанији "Ендава", одлучило да више неће подржавати ИТ фирме на овај начин.

Ово су новине које је донела нова уредба о подстицајима:

Праг висине улагања спуштен је на 100.000 евра, а минимум отворених радних места на 10, како би и мале и средње фирме могле да конкуришу за средства.

Субвенције иза радна места више неће додељивати ИТ сектору, односно фирмама које се баве софтверским инжењерингом. Неће моћи да се субвенционишу ни пројекти из области саобраћаја, фармацеутске индустрије, угоститељства, игара на срећу, оружја и муниције, трговине, бродоградње, дувана и дуванских прерађевина...

За програм субвенција сада могу конкурисати и фирме из сектора пољопривреде и рибарства, које улажу минимално два милиона евра и отварају најмање 25 радних места

Министарство је разврстало општине по степену развијености, и највећу суму могу да добију инвеститори који послују у најнеразвијенијим крајевима земље. Субвенције се крећу од максималних 3.000 евра по радном месту у најразвијенијим општинама, до 7.000 евра по радном месту у најмање развијеним општинама. Субвенције се додељују док се не исцрпи укупан износ који је држава наменила за подстицање страних инвестиција у буџету за ову годину.

У оквиру нове уредбе предвиђени су и подстицаји за трошкове инвеститора на основна средства, и то у висини од 10 одсто трошкова инвеститора у најразвијенијим општинама, па до 30 одсто у најнеразвијенијим.

Пројекти од посебног значаја

Такозвани "радно интензивни пројекти" у којима инвеститор отвара више од 200, 500 односно 1.000 нових послова, подразумевају и додатна подстицајна средства која се увећавају за 10, 15 односно 20 одсто у односу на првотбитна.

Уредба подразумева и улагања од посебног значаја, које значајем "битно утиче на развој привреде Републике Србије" или повећање конкурентности земље, одвија се у некој најнеразвијенијих општина, или у више општина и/или градова, и подразумева улагања од преко пет милиона евра (и 500 нових радних места) или два милиона евра (и преко 100 нових радних места). Средства не смеју прелазити 50 одсто укупних основних уклагања за велике привредне субјекте, 60 одсто за средње и 70 одсто за мале.

Извор: Блиц, Ј. Тушуп




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.187.587 посета
Тренутно на сајту: 586 посетилац(a)