Ове послове у Србији можете радити само са средњом школом и лиценцом, а зарада се креће и до неколико просечних плата  

Ове послове у Србији можете радити само са средњом школом и лиценцом, а зарада се креће и до неколико просечних плата
09.10.2017 08:07 | 0 коментар(а)Послови које можете да обављате са средњом школом и лиценцом су тражени,

а поједини и добро плаћени, али је потребно да прођете и обуку. Управник зграде, рачуновођа, агенти за продају некретнина, туристички водич, само су нека од тих занимања.

"Блиц" вам представља оваква занимања за која итекако има потражње на тржишту рада.

Рачуновође

Стране, али и велике домаће компаније све више траже овлашћене рачуновође. За звање рачуновође и овлашћеног рачуновође неопходна је минимум средња стручна спрема и одговарајуће искуство у раду, док звање овлашћеног јавног рачуновође заискује факултетско образовање.

- Добар рачуновођа, у зависности од тога у каквој и коликој фирми ради може да заради минимум две просечне зараде у Србији, а овлашћени и много више. У свету њихове су колеге у још бољој финансијској позицији, јер су ова занимања на трећем месту по плаћености, и имају ранг највише позиционираних у менаџменту - истиче за "Блиц" др Перо Шкобић из Савеза рачуновођа и ревизора Србије, које организује полагања испита.

Међутим да би се добила ова звања, потребна је едукација од минимум две године како би положио одређен број стручних испита.

Професионални управници зграда

Грубе су процене да је у Србији потребно и до 10.000 професионалаца за управљање вишеспратницама, тако да ово спада у занимање будућности. За њега је потребно најмање средње образовање у четворогодишњем трајању, као и положен испит. Лиценца се стиче након обуке у Привредној комори Србије, која подразумева 50 часова. У ПКС прошлог месеца су биле уручене прве лиценце за професионалне управнике стамбених зграда, а испит за стицање лиценце положило је тада 198 кандидата, од којих су 161 поднели захтев за лиценцу. Лиценца важи 10 година.

- Неки од њих су већ склопили прве уговоре са стамбеним заједницама. Тренутно се широм Србије обављају обуке за професионалне управнике - каже Мирјана Ковачевић, директор Центра за едукацију Привредне коморе Србије.

Зарада зависи од договора који професионални управник постигне са станарима зграде. Незванично реч је од 200 до 500 динара по стану, а у зависности од величини зграде.

Агенти за продају некретнина

Агенти за продају некретнина (посредници у промету и закупу непокретности) такође морају да имају лиценцу за обављање посла, а она се полаже у министарству за трговину, туризам и телекомуникације. Услов је средња стручна спрема и да је пребивалиште кандидата у Републици Србији. Испит, који има писани и усмени део, обухвата четири области које се односе на посредовање у промету и закупу непокретности - правни оквир, финансијски и порески, менаџмент и основе просторног планирања и изградње. Министарство организује најмање два испитна рока годишње.

- Агенти при агенцијама за продају некретнина углавном раде на проценат од продаје стана. Зараде износе од 20 до 35 одсто од провизије, а старији и искуснији могу да добију и 45 одсто од провизије приликом куповине односно продаје стана - кажу у једној од агенција за промет непокретности у Београду.

У Минситарству за "Блиц" истичу да је интересовање велико, а у протекле три године, од како је уведен стручни испит за посреднике у промету и закупу непокретности полагало 3.600 кандидата, а лиценцу је стекло 2.400 посредника.

Туристички водичи и пратиоци

Међу најперспективнијим пословима за младе људе који одлично говоре језике је посао туристичког водича. С порастом броја страних туриста који посећују престоницу, али и Србију, расте и тражња за туристичким водичима и пратиоцима, а међу најтраженијим су они који знају кинески језик, јапански, турски, француски... Министарство трговине, туризма и телекомуникација једном годишње расписује конкурс за туристичког водича, а услов је да кандидат има минимум средњу стручну спрему, држављанство Републике Србије и да активно зна један страни језик. Обуку за полагање организују и ЈУТА и Удружење туристичких водича Србије, најстарије струковно удружење.

Зараде су шаренолике. Зависе од више фактора, од знања језика, обима посла, ангажовања и крећу се од 20.000 динара, па и до преко 600 евра месечно.

За приватно обезбеђење чак шест различитих лиценци

За послове приватног обезбеђења, за коју је потребна средња стручна спрема, постоје чак шест лиценци, од којих зависи посао који се обавља. То су лиценца за процену ризика у заштити лица, имовине и пословања, за обављање послова физичко-техничке заштите и одржавања реда на спортским, јавниим скуповима и другим местима окупљања грађана. Затим, за послове обезбеђења транспорта и преноса новца и вредносних пошиљки, послове планирања система техничке заштите, лиценца за пројектовање и надзор на извођењем система техничке заштите, као и за обављање послова монтаже, пуштања у рад и одржавања система техничке заштите и обуке корисника.

Лиценца траје пет година и после тога се на захтев продужава, осим ако је из неких разлога радник престао да испуњава услове ( због здравља, безбедносна провера)...

- Дешава се да за послове пружања услуге физичког обезбеђења корисници траже и да радници буду оспособљени и за противпожарну заштиту и тако они завршавају курс за ватрогасца или стручни испит из противпожарне заштите. Обука из области приватног обезбеђења траје зависно од лиценце али највише 104 часа са практично наставом, што је отрилике најмање три недеље. Износи зарада се крећу од најмање загарантоване зараде (22.880 динара) до 30.000 динара за сложеније послове - каже Ђорђе Вучинић, заменик секретара Удружења за приватно обезбеђење и остале услужне делатности Привредне коморе Србије.

Извор: Блиц, Данијела НишавићПошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 

 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 89.013.075 посета
Тренутно на сајту: 104 посетилац(a)