Госпођа министарка актуелна и у Чикагу 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !             

 
Госпођа министарка актуелна и у Чикагу
Trenutno na sajtu: 613       |       Podeli:
10.03.2020 | 0 коментар(а)



Чикаго - Представа “ Госпођа министарка “ премијерно је изведена у Ирском културном центру у Чикагу.
Госпођа министарка актуелна и у Чикагу, Фото: ГЗС

Представу је извело српско позориште "Мира Сремчевић",  основано пре једне ипо деценије  у САД.
Иако су већина глумаца аматери, представа је публику дигла на ноге.

“ Уживала сам у Нушићевој комедији, сатири која и дан данас, на посебан начин, како то само могу наши људи овде у туђини представити живот оних  који из мале паланачке средине игром судбине бивају уздигнути на друштвеној лествици. Наши глумци иако раде волонтерски, труде се да, искључиво комадима српских писаца сачувају оно што је нама истински важно, српску културу и обичаје, а уједно и да народу који није упознат са нашом културом, представе комедију на српски начин”, каже Сандра Попов.


 Сандра Попов, Фото: ГЗС

Српско позориште “Мира Сремчевић “ је прво и једино основано српско позориште на територији САД које својим радом, пре свега захваљујући глумцима аматерима, негује српску културу, традицију и језик, радећи представе по текстовима наших великих писаца попут Бранислава Нушића, Душана Ковачевића, Стевана Сремца.  За 16 година постојања , одиграно је преко 30 премијера и око 150 представа, али најгледанија у америчким градовима је “Госпођа министарка“, каже глумица Славица Петровић, којој је други пут у каријери припала улога Нушићеве јунакиње.


Глумица Славица Петровић, по други пут, у улози Нушићеве министарке, Фото: ГЗС

“Пре 12 година, овде у Чикагу играли смо представу “Госпођа министарка“ која је добила  одличне критике у јавности, тако да смо добијали позиве за гостовања широм Америке. Играли смо у Лос Анђелесу, на Флориди, у Милвокију и у нашим црквама у Чикагу. То је била најгледанија представа у ових 17 година од оснивања позоришта”, каже Славица Петровић, бивша глумица Народног нишког позоришта, која више од три деценије живи у Чикагу. Ово је једна представа коју сви воле да виде, Нушић је ванвременски и идеалан је за читаве породице, све генерације. Поносна сам на своје колеге, глумце аматере који су дали свој допринос да и овога пута представа публику подигне на ноге”, додала је Славица.

Верни искључиво делима српских писаца и ликовима које играју, ентузијасти различитих профила и година, глумци аматери вођени су заједничким циљем, да сачувају српки језик и културу.


Стефанија Ђокић, Фото: ГЗС

“Надам се да је публика уживала као и ми, који смо се потрудили да дочарамо Нушићево доба и време када је госпођа министарка била на Влади”, кроз осмех каже Стефанија Ђокић која је нашла у улози кћерке Даре.

Иако је волонтерски рад, свима је заједничка жеља да представе публици српску културу, каже Димитрије Стефановић.


Димитрије Стефановић, Фото: ГЗС

“Није било лако да се сви саставимо и да глумимо, да вежбамо три месеца непрестано, али ето, исплатило се, јер имамо дивне људе у окружењу који нађу времена да се посвете једном оваквом заједничком пројекту, поносан сам на све “, каже Стефановић за ГЗС.

Међу глумцима аматерима нашла се и Нина Радоњић. Прве глумачке кораке направила је захваљујучи сину који се од седме године бави глумом.


Нина Радоњић, Фото: ГЗС

“Прво сам возила и довозила на представе, а након тога сам и ја почела да се бавим глумом. Поносна сам да у годинама за нама успевамо да српско позориште овде у Чикагу представимо у најлепшем светлу, са чувеним комадима српских писаца", каже Нина Радоњић за ГЗС.

Петнаестогодишњи Лазар Радоњић учествовао је и у овој представи и коначно сигуран у намери да ће студирати глуму. Реакција публике највећи му је ветар у леђа, а балканска духовитост , како каже, има свој смисао и примену у приватном животу.


Лазар Радоњић, Фото: ГЗС

“Дела српских књижевника, на које сам, ја, као Србин поносан, често кроз представе које играм показују како су карактери променљиви, када се умеша моћ. Сатира и комедија наших писаца је нешто што је дубоко укорењено у српској књижевности и нама глумцима, како професионалцима тако и аматерима је на част да ту нераскидиву балканску нит  представимо у белом свету,” каже Лазар Радоњић за ГЗС.

За 16 година постојања српског позоришта у Чикагу, одиграно је више од 30 премијера и 150 представа, али је најгледанија “Госпођа министарка” коју и овога пута очекује турнеја широм САД.





ГЗС







PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cikago ministarka gospodja ptedstava lazar radonjic nina slavica petrovic glumci amateri

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.310.028 посета
Тренутно на сајту: 614 посетилац(a)