Терзић: Приоритет буџета за пољопривреду је набавка противградних ракета 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Терзић: Приоритет буџета за пољопривреду је набавка противградних ракета
Trenutno na sajtu: 335       |       Podeli:
19.11.2019 | 0 коментар(а)



Ариље - Према могућностима буџета Општине Ариље велики део средстава издваја за пољопривреду.
Председник Скупштине Општине Ариље Драгиша Терзић, фото: ГЗС

Оно што је био приоритет локалне самоуправе и што је уведено као пракса од 2015. године, јесте куповина противградних ракета и плаћање противградних стрелаца.

„Од када ми то радимо немамо више толико штета од елементарних непогода, односно града, изузев у овим нашим месним заједницима које се граниче са општинама Пожега, Лучани и Чајетина, јер не може се са нашег терена бранити ти ободи. Ове године био је велики проблем у Вирови. Свих 11 противградних станица ради пуним капацитетом и ми смо презадовољни. Из буџета пољопривреде издвајамо 4,5 милиона за набавку ракета и 1,5 за плаћање стрелаца. Стварно се трудимо да сачувемо летину. Овде се највише гаји малина, јабука, шљива и боровница”, рекао је председник Скупштине Општине Ариље Драгиша Терзић.

Општина Ариље издваја и три милиона динара за субвенцију у пољопривреди од чега су два милиона намењене као помоћ пољопривредним домаћинсствима за набавку опреме.

„Оно што не финансира република ми као локална самоуправа гледамо да надоместимо до износа од 50.000 динара по газдинству. То се користи за све оне машине које нису скупе, за све веће се користе субвенције које даје држава. Преко Иновационог центра који се налази у оквиру општине даје се два милиона за анализу земљишта како би повећали своје приносе”, казао је Терзић.

На годишњем нивоу из буџета општине се издбаја и 500.000 динара намењених пољопривредним удружењима.

„Око 13 милиона динара се издваја укупно за пољопривреду. Буџет нам је око 500 милиона и једноставно када се издвоји за све сталне трошкове ово је један максимум који ми можемо да издвојим”, истиче Терзић.

Обзиром да је ариљско село Вирова, ове године, задесила велика непогода где је град уништио како засаде тако и објекте. Локална самоупрва је реаговала како би помогла локалном становништву.
„Писали смо Влади РС и Министарству пољопривреде. Покренули смо све наше инспекцијске службе које су изашле на терен и прво проверили објекте како би им изашли у сусрет пре свега у набавци покривке и црепа. Штете у пољопривреди су огромне и општина нема те паре да у томе учествује. Разговарано је и са суседним општинама да се покрену станице које не раде у тим граничним месним заједницима, и надам се да ћемо у 2020. години имати бољу ситуацију”, рекао је Терзић.

ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.479.389 посета
Тренутно на сајту: 335 посетилац(a)