ЧАЧАК - ИНТЕРВЈУ НАЧЕЛНИКА ПОЛИЦИЈСКЕ УПРАВЕ МИЛОВАНА ПЕТРОВИЋА  


ЧАЧАК - ИНТЕРВЈУ НАЧЕЛНИКА ПОЛИЦИЈСКЕ УПРАВЕ МИЛОВАНА ПЕТРОВИЋА
11.11.2012. 14:23 | 0 коментар(а)У интервјуу који је дао за Чачак прес, начелник полицијске управе у Чачку, Милован Петровић, говорио је о најважнијим питањима и проблемима са којима се ПУ суочава у свом раду на подручју за које је задужена, града Чачка, и општина Ивањице, Горњег Милановца и Лучана.

Полицијска управа покрива територију четири општине, у којој од њих је безбедносна ситуација најбоља, а у којој има највише проблема?

 

Полицијскa управа у Чачку обухвата подручје града Чачка и општина Ивањица, Горњи Милановац и Лучани. Њен географски положај у великој мери одредио је безбедносне ризике и с тим у вези усмерио неопходне активности као одговор на потенцијалне опасности или раширеност друштвено опасних појава. Полиција у Чачку, али и у свим полицијским станицама остварила је задовољавајуће резултате. У прилог томе говоре показатељи стања јавне безбедности на подручју Моравичког округа, пре свега смањење броја кривичних дела, прекршаја и саобраћајних незгода у првих девет месеци ове године у односу на исти период прошле године. Кредибилитет наше полиције темељи се на чињеници да у Чачку, али и у остале три општине Моравичког округа нема организованих криминалних група, да је смањен број најтежих кривичних дела, нарочито оних из групе кривичних дела против живота и тела и да дуго нисмо забележили случајеве нарушавања реда и мира у већем обиму. С тим у вези не можемо оцењивати где је ситуација најбоља. Свака полицијска станица, сваки део града, има различиту безбедносну проблематику. Најважније је да свим грађанима омогућимо да живе у безбедном окружењу.

 

Каква је ваша оцена безбедносне ситуације у Чачку? Који су највећи изазови и проблеми везани за безбедносне изазове у нашем граду?

 

Активности Полицијске управе у Чачку свакодневно су усмерене на обезбеђење личне и имовинске сигурности грађана и очувању стабилног јавног реда и мира. Сматрам да је полиција са свим овлашћењима, задацима и одговорностима који су утврђени законом, задовољила своју основну функцију да обезбеди личну и имовинску сигурност грађана, штитећи и поштујући њихова основна права и слободе. Ако имамо у виду чињеницу да је, у протекле три године, на подручју Моравичког округа, присутна тенденција смањења броја кривичних дела и прекршаја против јавног реда и мира, онда можемо рећи да је безбедност грађана подигнута на виши ниво. Наши највећи безбедносни изазови су кријумчарење и растурање наркотичких средстава, организовани криминал и корупција, као и обезбеђивање масовних јавних скупова спортског и културно-туристичког садржаја којима присуствује и велики број страних држављана.

 

Како оцењујете сарадњу са ресорним Министарством у Београду? У чему се састоји помоћ и подршка за локални ниво? Постоје ли отежавајући фактори сарадње?

 

Комуникација са ресорним Министарством обавља се у континуитету и у складу са потребама и активностима у Полицијској управи. Сматрам да је ова сарадња добра и да се она одвија у обостраном интересу. Она се првенствено огледа у извршавању задатака у сложеним и високоризичним безбедносним ситуацијама као што су лишења слободе лица из криминогене средине, помоћ у обезбеђењу високоризичних утакмица. Такође, ми смо у сарадњи са нашим министарством завршили другу фазу на изградњи новог објекта Полицијске управе, а опремање полиције савременом информатичком опремом, такође је био један од задатака које смо пре неколико година себи поставили и данас, у сарадњи са ресорним министарством и испунили. Пред собом смо имали јасан циљ – повећање ефикасности рада полиције, јачање поверења грађана у полицију и подизање угледа и поштовања према полицији, као важној институцији друштва.

 

Каква је сарадња са колегама из других делова Србије?

 

Полицијска управа Чачак граничи се са полицијским управама Краљево, Крагујевац, Ужице, Ваљево и мањим делом са подручним управама у Новом Пазару и Пријепољу. Увек смо имали конструктивну сарадњу са свим колегама у Србији посебно са околним полицијским управама. У нашем послу је веома важна координација рада свих служби, а министарство је ту да нас организује и усмери посебно када је реч о новим стратешким правцима и циљевима које треба реализовати.

 

 Кадровска и материјална оспособљеност и опремљеност - да ли нешто недостаје што омета адекватно извршавање дужности?

 

Полицијска управа у Чачку велику пажњу посвећује кадровској и материјалној оспособљености и опремљености. У протеклом периоду опремљени смо најсавременијом информатичком опремом, уведен је видео надзор, реновиране просторије Полицијске станице у Гучи и Полицијског одељења у Лучанима, а завршена је друга фаза на изградњи новог објекта Полицијске управе у Чачку.  Морам да истакнем да смо велику помоћ имали и од локалних самоуправа. Подсетићу да смо од општина Ивањица и Горњи Милановац, као донацију добили једно возило и два мотоцикла, а захваљујући интензивној сарадњи са представницима општине Лучани и представницима МЗ Лучани, издвојена су средства за реновирање Полицијске станице у Гучи, као и реновирање Полицијског одељења у Лучанима, у којима су отваране просторије за рад управних послова. Такође, по новом Закону о безбедности саобраћаја на путевима, предвиђено је да део од наплаћених казни припадне локалним самоуправама и да та средстава буду употребљена за повећање безбедности у саобраћају. На предлог Савета за безбедност саобраћаја град Чачак припрема програм трошења тих средстава, а део средстава опредељен је за активности које доприносе подизању безбедности саобраћаја. Деловање полиције у локалној заједници треба да буде усмерено на појаве које угрожавају безбедност грађана, повећање сигурности и квалитета живота грађана. Постоји потреба за повећањем ефикасности полицијског рада, смањењем ризика од криминалног понашања грађана и умањењем прилика за извршење кривичних дела, дакле за већу личну и имовинску сигурност грађана. За реализовање наведених циљева неопходна је набавка нових возила, техничких средстава и опреме за саобраћајну, криминалистичку и полицију опште надлежности. Надам се да ће нам Министарство пружити помоћ и подршку у остварењу ових циљева.

 

 Протеклих десетак година решено је 37 од 39 случајева убиства, шта је са преостала два? Који су разлози због којих су ови случајеви остали нерешени?

 

Кривична дела убиства спадају у категорију најтежих и најопаснијих кривичних дела, којим се човек лишава најважнијег права - права на живот. Један од приоритетнијих задатака наше полицијске управе су управо активности на расветљавању најтежих кривичних дела. Недавно смо, након више од две године оперативног рада, расветлили двоструко убиство у Липници. Била је то дуга и тешка истрага, какве су и ове две које сте поменули. Када говоримо о два нерешена убиства, једно је извршено 2003, а друго 2005. године.  Иако је од извршења ових тешких кривичних дела прошао дуг временски период, од њиховог расветљавања се не одустаје. То је наш стални задатак. Предмете активно обрађујемо, а верујемо да ћемо уз помоћ савремених технологија за обраду трагова расветлити и ова нерешена убиства.  

 

 Да ли постоји утицај спољних фактора на рад полиције у Чачку? Постоје ли политички и притисци друге врсте?

 

Полиција је самостална у свом раду. Нема места за политичке, али ни притиске било које врсте. Наши полицајци посао обављају објективно и законито, како то прописи и служба налажу, руководећи се само интересом безбедности грађана. То је наш приоритетан циљ и задатак.

 

Какво је Ваше виђење проблема корупције, који је један од најинтересантнијих за грађане, с обзиром да полиција, према већини истраживања јавног мњења, у протеклих 10 година слови као једна од најкорумпиранијих служби код нас? Да ли су предузете конкретне мере за превенцију и искорењивање корупције?

 

- Не делим Ваше мишљење. Многа истраживања које је спровео ЦЕСИД показују да су полиција и Министарство унутрашњих послова при врху листе институција у које грађани имају највише поверења. У нашој Полицијској управи посебна пажња посвећује се  законитости у раду и поступању, коректном и професионалном односу полиције према грађанима. Јавност врло често има најбољу контролну улогу, али наш рад свакако прати и Сектор унутрашње контроле полиције. Притужби на рад полицијаца је било и нико од њих није заштићен у самој полицији, а против свих који су прекршили закон или прописе поднете су одговарајуће пријаве. Треба знати да сваког грађанина, али и сваког полицајца штитимо по закону, али никог од закона.

 

Каква је комуникација и однос са грађанима?

 

Мислим да је јако важно обезбедити поверење грађана у полицију и развити осећај сигурности појединца, а то можемо постићи само ако степен мобилности, обучености и спремности полиције на свакодневне послове и задатке буде на виском нивоу. Наш стални задатак је подизање новоа безбедносне културе. Кроз позорничку и патролну деланост непосредно се и превентивно делује у одржавању јавног реда и мира и спречавању вршења кривичних дела.  Поновићу још једном да је задатак полиције да грађане штити од свих облика угрожавања, али и то да безбедносна култура подразумева висок степен сарадње на овом пољу свих институција и грађана.

 

Колико је учињено на решавању проблема дроге? И даље има места да се много тога уради, с обзиром да је дрога и даље лако доступна и распростањена.

 

Сузбијање наркоманије био је и биће један од најприоритетнијих задатака полиције, а наше сталне акције усмерене су на откривање организованих група и продаваца наркотика тзв. дилера дроге. Проблем који смо сви препознали покушавамо да решимо и ангажовањем већег броја полицијских службеника који се баве овом проблематиком.  Такође, у оквиру пројекта „Полиција у локалној заједници“ организовали смо посете школама у којима смо одржали и тематска предавања. Напоменуо бих да је рад школских полицајаца веома значајан у овој области. Проблем наркоманије због њене експанзије и угрожавања здравља људи, а посебно деце и омладине, постао је феномен данашњице који захтева предузимање енергичних, организованих и планских мера свих субјеката друштва на његовом решавању, а посебно на заустављању његових најтежих последица. И то треба да буде наш први и основни задатак и циљ. Полицијска управа у Чачку запленила је од почетка године око 2,5 килограма разних наркотика.

 

 Резултати рада у овој години - да ли је број прекршаја, кривичних дела и злочина смањен у односу на прошлу годину?

 

Током првих девет месеци ове године број кривичних дела извршених на подручју Полицијске управе у Чачку мањи је за око 2% у односу на исти период лане.  Број прекршаја у области јавног реда и мира смањен је за око 17%, док је број саобраћајних незгода мањи за близу 20 % у односу на прошлу годину. Позитивне тенденције присутне су и у осталим областима јавне безбедности, а наш задатак ће и у наредном приоду бити повећање укупног нивоа безбедности грађана уз поштовање њихових права и слобода.

 

ИЗВОР – ЧАЧАК ПРЕСПошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 
Предходни интервјуи

25.11.2013. 17:33
МЛАЂАН ДИНКИЋ: ОЧЕКУЈЕМ ИЗБОРЕ У ФЕБРУАРУ
 
06.11.2013. 20:47
ИНТЕРВЈУ - ЕДВАРД ЛУСИ СМИТ, ТЕОРЕТИЧАР УМЕТНОСТИ
 
07.10.2013. 16:28
ИНТЕРВЈУ - ДЕКАН АГРОНОМСКОГ ФАКУЛТЕТА ВЛАДЕТА СТЕВАНОВИЋ
 
06.10.2013. 13:49
ЈОВО БАКИЋ: КАКВЕ СУ НАШЕ ВОЂЕ
 
09.09.2013. 22:55
ИНТЕРВЈУ - ВЛАДИМИР ПУТИН
 
04.09.2013. 15:26
ДЕЛЕГАЦИЈЕ ПРОЛАЗЕ...
 
24.08.2013. 21:02
ТИЈАНИЋ : СРПСКА ЕЛИТА ИЗДАЛА ДРЖАВУ
 
03.08.2013. 17:04
ИНТЕРВЈУ – МАРИСТЕЛА БЕЛИЋ, МАРКЕТИНГ МЕНАЏЕР УТП „МОРАВА“ ЧАЧАК
 
31.07.2013. 15:15
ИНТЕРВЈУ – ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА СССС ИВАЊИЦА, МАРКО ГЛАВИНИЋ
 
13.07.2013. 21:51
ПИРАЕУС БАНКА - ЈЕДИНСТВЕН КРЕДИТ, ШЕСТ МЕСЕЦИ БЕЗ РАТЕ !
 
03.07.2013. 08:59
МИШУЛА ПЕТРОВИЋ - ПОСЛЕДЊИ ИНТЕРВЈУ
 
24.06.2013. 00:22
ИНТЕРВЈУ – СРЂАН ЂУРОВИЋ, ДИРЕКТОР ПД „ЕЛЕКТРОСРБИЈА“
 
11.06.2013. 16:19
ИНТЕРВЈУ – ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ ИВАЊИЦА, МИЛОМИР ЗОРИЋ
 
10.06.2013. 18:09
СРЕТЕНОВИЋ ПОВОДОМ ДАНА ОПШТИНЕ ЛУЧАНИ
 
04.06.2013. 14:12
Џоел Скаузен: Нуклеарни рат је неизбежан
 
30.05.2013. 08:38
Ера америчке надмоћи приближава се крају?
 
26.05.2013. 11:06
БИХ ЈЕ ЂАВО ДРЖАВА
 
23.05.2013. 14:12
ЈАША АМУЛИ - НИ НЕМАЧКА НИЈЕ ИМАЛА ЈАСЕНОВАЦ
 
21.04.2013. 17:27
ИНТЕРВЈУ НЕДЕЉЕ: ЉИЉАНА БРАЛОВИЋ (47)ПЕСНИКИЊА ИЗ ПРАЊАНА
 
11.04.2013. 16:34
ИНТЕРВЈУ - МИРОСЛАВ ПЕТКОВИЋ, НАРОДНИ ПОСЛАНИК И ПОДПРЕДСЕДНИК ДСС
 
11.04.2013. 11:41
ГОВОР ТОМИСЛАВА НИКОЛИЋА У УЈЕДИЊЕНИМ НАЦИЈАМА
 
06.03.2013. 13:13
ГЛАС ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ У СКАДРУ НА БОЈАНИ
 
25.01.2013. 23:29
МИШУЛА ПЕТРОВИЋ – 20 ГОДИНА РАДА ТВ „ГАЛАКСИЈА 32“
 
23.01.2013. 16:21
ЧАЧАК, СРЕДИШТЕ СРПСКИХ ГУСЛАРА У ГОДИНИ ЈУБИЛЕЈА
 
16.01.2013. 15:34
ИНТЕРВЈУ СРЂАНА СРЕЋКОВИЋА, ПРЕДСЕДНИКА РАВНОГОРСКОГ ПОКРЕТА
 
19.12.2012. 12:08
ВЕЉКО НЕГОВАНОВИЋ ОТВОРЕНО О СВЕМУ
 
16.12.2012. 09:22
СЛАВЕНКО ТЕРЗИЋ-СРБИМА НАМЕЋУ ИСТОРИЈСКУ КРИВИЦУ
 
12.12.2012. 17:54
СЕЛО ЉУБИЋ - ПОДВИГ У НАЈТЕЖИМ ВРЕМЕНИМА
 
01.12.2012. 13:00
ИНТЕРВЈУ БОШКА ОБРАДОВИЋА, СЕКРЕТАРА УО „ДВЕРИ“
 
29.11.2012. 09:09
ВОЈИСЛАВ КОШТУНИЦА – ДОКЛЕ ЋЕ ДА НАС ПОНИЖАВАЈУ
 
22.11.2012. 14:34
ИНТЕРВЈУ ДРАГАНА КУЗМАНОВИЋА – ДОМИСА
 
11.11.2012. 14:23
ЧАЧАК - ИНТЕРВЈУ НАЧЕЛНИКА ПОЛИЦИЈСКЕ УПРАВЕ МИЛОВАНА ПЕТРОВИЋА
 
07.11.2012. 09:20
ЧАЧАК – ИНТЕРВЈУ МИРЈАНЕ ЂОКОВИЋ, ПОМОЋНИКА ГРАДОНАЧЕЛНИКА ЗА ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ И ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ
 

 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 100.344.644 посета
Тренутно на сајту: 78 посетилац(a)