Ђорђевић: Задужбина се не руши, а дневну болницу морамо што пре да приведемо намени 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Ђорђевић: Задужбина се не руши, а дневну болницу морамо што пре да приведемо намени
Trenutno na sajtu: 356       |       Podeli:
12.03.2018 | 0 коментар(а)



Топола- Недавно је у Тополи организован протест а повод је био продаја парцеле и рушење Дома здравља. О тренутној ситуацији

у Дому здравља „ Свети Ђорђе“ у Тополи, причао је директор ове установе доктор Горан Ђорђевић.

„Кад је прављена ова зграда коју сада покушавамо да приведемо намени, прављена је са намером да буде дневна болница, има 1300 квадрата у горњем делу и исто толико у доњем. Кад је Министарство здравља да би то било у мрежи здравствених установа урадило студију изводљивости видело је да се рађа 170-180 деце тих година и да то нема економско оправдање, 2004. године сам дошао за директора и покушавао ово да приведем намени. Било је доста различитих идеја, да буде дијализни центар али нисмо имали нефрологе, па старачки дом, затим да то буде прихватни центар за пацијенте који су оперисани на Дедињу, да се ту сместе првих пар дана после операције па се и од те идеје одустало, долазили су и Италијански инвенститори који су били заинтересовани да направе хируршки део и они су одустали и ето ми све ове године покушавамо али никако да дођемо до праве идеје“ објаснио је Ђорђевић.

Зграда би морала да се приведе намени у наредне две године јер се дуго година чекало и ово су можда последње шансе да се пронађе адекватно решење.

„Идеја је да се у овој згради одради општа медицина, хитна медицинска помоћ, лабораторија по свим светским стандардима са довољно капацитета. Све службе би биле на једном месту јер у тренутним просторијама имамо проблем са простором лабораторија је неусловна а хитну и немамо. Највероватније ће 2020. године хитна помоћ бити регионализована нама ће бити центар Крагујевац а ми ћемо имати шест екипа и за њих морамо обезбедити чекаоницу, превијање, реанимацију, интервенцију, ординацију значи да то буде посебна организациона јединица и тај простор нама недостаје“ истиче Ђорђевић.
Према речима директора Дома здравља зграда опште медицине не припада задужбини док зграда у којој је смештена педијатрија и гинекологија припадају задужбини.

Зграда дневне болнице, фото: ТопПрес

„Ништа нисам могао да урадим без знања Завода за заштиту споменика јер ове просторије овде где је и моја канцеларија припадају задужбини, нису ми дали да мењам столарију све је остало како је и било, само сам могао да одрадим кишну канализацију 2006. године. Ова зграда је доста рабатна и читав кров ће морати да се ради. Верујем да ће то једног дана бити неки музеј или нешто слично углавном задржаће се при задужбини. Што се тиче зграде опште медицине ту смо мењали столарију имали смо доста радова и реконструкција и ја нисам тада имао никавих потешкоћа, значи та зграда не припада задужбини“ објаснио је директор Ђорђевић.
Поред Завода за заштиту споменика и Министарство здравља мора бити упознато са потенцијалним радовима.

„Ништа не може да се уради без знања Завода за заштиту споменика ако припада задужбини, а исто тако и Министарство мора да буде упућено у евентуалне радове. Дакле, ништа се не може продати, отуђити без дозволе. Уколико је општинско а вероватно јесте то у катастру може да се провери, они онда могу да направе пре намену а свакако нико ништа неће рушити док се не направи нов објекат. Моја жеља свих ових година је да се та зграда приведе намени и свака идеја је добродошла“ закључио је Ђорђевић.

ТопПрес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.461.360 посета
Тренутно на сајту: 356 посетилац(a)