Шарчевић: Убудуће ће министар моћи да смени директора школе 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Шарчевић: Убудуће ће министар моћи да смени директора школе
Trenutno na sajtu: 544       |       Podeli:
20.01.2017 | 0 коментар(а)



Новим законским решењима предвиђено да убудуће министар може да смени директора школа, што до сада није био случај, каже министар просвете Младен Сарчевић.

"Законима је до сада фалила ефикасност. У сарадњи са другим земљама,Чешком, Мађарском, Словенијом и они су схватили да су државу развластили потпуно", рекао је Шарчевић.

Он је појаснио је да ће се директори школа бирати тако што ће комплетну процедуру обављати комисије које раде у школама, школски одбори - као и до сада, али да последњу реч на избор директора даје министар који може и да га смени.

Нацрт закона ускоро треба да уђе у јавну расправу, а осим тог системског Закона министарство је радило још пет закона.

"Нама јесте циљ да се директор не понаша као да је синдикалац. Колектив га подржава, а он да би имао већину понаша се синдикално. Нема ауторитет да каже "господо звонило је сви на час". Када видите да час не касни успела је реформа образовања у Србији", категоричан је министар.

Додаје да је у старом Закону за директоре стајало "стара се", а да у нацрту новог Закона сада стоји "дужан је", "у обавези је". Појашњава и да директор по новом Закону на тој функцији може остати неограничен број мандата, али може бити смењен и за месец дана, односно све зависи да ли зна или не зна да ради свој посао.

Министар каже да га није изненадило то што је Србија на званичном сајту Светског економског форума у Давосу нашла међу земљама које би могле постати "суперзвезде" светског образовања.

Како каже то је природан след догађаја јер је Универзитет у Београду остварио напредак на Шангајској листи, затим пораст броја студената, више објављених стручних радова, али и пораст БДП у Србији.

Говорећи о одевању ученика у школи и ношењу мобилних телефона, он је рекао да то не треба Закон да уређује већ да постоје правилници.

"Не морате да мењате Закон да би неком одузели телефон, постоје правилници.Садашњи закон регулише ред у школи", појашњава Шарчевић.

Упитан жбог чега у приватном сектору све добро функционише, док је у државном другачије, министар је рекао приватни сектор мора да докаже да вреди или га нема на тржишту.

" У државном радио не радио примају се паре. Ми радимо измену да се само квалитет може сматрати вредношћу", каже Шарчевић и додаје да ће се радити обука директора, екстерна евалуација.

Говорећи о дуалном образовању он је рекао да је циљ да се дуално образовање уведе не само у трогодишње стручне школе, већ и у четворогодишње школе, факултете.

"Са 150 компанија већ имамо договоре. У плану уписа учествоваће локалне самоуправе, Привредна комора, Национална служба за запошљавање", појашњава министар.

Говорећи о увођењу униформи у школе он каже да то није враћање старих кецеља, већ увођење униформисане одеће.

Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.427.198 посета
Тренутно на сајту: 543 посетилац(a)