Јанковић: Морамо имати ефикаснији одговор на насиље 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Јанковић: Морамо имати ефикаснији одговор на насиље
Trenutno na sajtu: 292       |       Podeli:
06.12.2016 | 0 коментар(а)



Чачак - "Зауствимо насиље" порука је која се шаље поводом обележавања Међународног дана борбе против насиља над женама, а у оквиру 16 дана активизма против насиља, који трају до 10. децембра.



Како би сви заједно допринели активној и ефикасној борби против породичног насиља, удружење "Ларис" из Чачка организовало је конфернецију за медије, на којој је говорила и повереница за равноправност у Влади Србије, Бранкица Јанковић.

Једно од најважнијих питања са којим се наше друштво суочава јесте питање насиља у породици.
Јанковић је истакла да држава као кључни фактор мора бити максимално укључена у све пројекте његовог спречавања.

"Не можемо спречити сваки случај убиства, али се више неће догодити да закаже нека карика у ланцу и неко од одговорних, већ ћемо као држава имати ефикаснији одговор на насиље", наводи Јанковић.

Жртве насиља су најнемоћније групе у друштву. Деца, стари и жене. Горан Јаворац, из Центра за социјални рад каже да жене као разлог оклевања за пријаву насиља, најпре помињу слабо поверење институција, као и процедуре које предуго трају.

"Жртве правосходно имају страх од насилника, плаше се да ће им он одузети децу уколико их имају, а како живимо у патријахалној средини често мисле и шта ће други рећи о њима", изјавио је Јаворац.

Фото: Глас западне Србије

Превентивне активности које неколико година уназад спроводи Министарство унутрашњих послова, надлежне државне институције, невладине организације и медији, постигле су важан циљ, а то је постицање жртава да пријаве насилника и насиље.

"Трудимо се да насиље извучемо из оквира породичне, приватне ствари, да покажемо жртвама да нису усамљене и да ће бити адекватно заштићене", наводи Александар Рисимић из Полицијске управе Чачак.

Глас западне Србије

Прилог емитован у Дневнику западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.801.034 посета
Тренутно на сајту: 291 посетилац(a)