Нема купања у Западној Морави све док ЗЗЈЗ не да зелено светло, загађивачи још увек непознати 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Нема купања у Западној Морави све док ЗЗЈЗ не да зелено светло, загађивачи још увек непознати
Trenutno na sajtu: 426       |       Podeli:
09.07.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - Појава нафтне мрље у Западној Морави код Градског стадиона и узводно од бране
Фото: РИНА

у Парменцу били су разлог хитне конференције за новинаре, на којој су се представницима медија обратили градоначелник Чачка Милун Тодоровић, директор ЈКП “Водовод” Зоран Пантовић, директор СЦ “Младост” Милош Стеванић и помоћник градоначелника за заштиту животне Средине Мирјана Ђоковић.

Градоначелник Тодоровић је истакао да је пре неколико недеља донета одлука да се не затвара брана код Градског стадиона, односно да купалиште не буде пуштено у функцију све док ЗЗЗЈЗ и све надлежне установе не дефинишу да је купалиште безбедно за купање као и за све остале активности.

Градоначелник Чачака Милун Тодоровић, фото: РИНА

“Као и сваке претходне године ЈКП ’Водовод’ је вршио ремонт бране у Парменцу. На жалост у претходних неколико дана десила се нова акцидентна ситуација у виду појаве уља и масти у Западној Морави која се поклопила са временом репарације бране у Парменцу”, казао је Тодоровић.

Он је истакао да као и до сада не може и не жели да било кога без доказа оптужује за било какву радњу, али како је рекао, по логици ствари, нафтна мрља која се појавила узводно од бране у Парменцу долази од другог загађивача.

“Што се тиче мрље која се појавила низводно од бране у Парменцу убеђен сам да је настала од сервисирања машинских постројења која су трајала протеклих седам дана”, мишљења је Тодоровић.

Градоначелник је нагласио да је извесно да купања код Градског стадиона неће бити ни са леве ни са десне обале, све док ЗЗЈЗ и надлежне институције дефинитивно не утврде да је купање у Западној Морави безбедно.

Са друге стране директор ЈКП “Водовод” Зоран Пантовић је истакао да већ десет година уназад, средином месеца јуна на основу сагласности ЈП „Србијаводе” и уговора закљученог са градом Чачком, ово комунално предузеће креће са припремним радовима ради формирања акумулације Парменац за потребе прихрањивања водом изворишта „Пријевор - Парменац”.

“Никакве хаварије није било, нити некаквог просипања, ово се ради сваке године. И сада у акмулације постоји одређена нафтна мрља која је узводно и која нема веза са уставама и са Водоводом. Ми смо преузели велику одгвороност да објекат који није наш одржавамо и држимо у функционом стању, јер захваљујући тој акумулацији цео систем Рзав, свих пет општина и град Чачак имали су уредно водоснабдевање задњих пет, шест година без рестрикције”, казао је Пантовић.

Он је истакао да постоји могућнсот да је приликом спуштања уставе не смао у Праменцу него и у Међувршју и у Спортском центру, јер је све подмазано, да се покаже мала мрља, али да то није ова о којој се прича, јер се она налази узводно.

“Формирање акумулације се ради за потребе водоснабдевања, у складу са дозволом. Када се формира акумулација полако се прихрањује подземље и ствара се услов да имамо дупло већу производњу воде него што имамо. Ако имамо нафтну мрљу она се не може користити за водоснабдевање. Први који жели да ње нема је ЈКП ’Водовод’”, тврди директор Пантовић.

Директор ЈКП "Водовод" Зоран Пантовић, фото: РИНА

Он је нагласио да имају изузетну сарадњу са ЗЗЈЗ, и да ће ЈКП “Водовод” бити прва адресакојој ће се обратити ако у Западној Морави нешто не ваља, како би искључили бунаре.

“Нафтних мрља је било и раније, искључе се бунари, то се дешавало и пре. Треба да сви заједничким снагама видимо шта се дешава како би град пио као и прошле године воду физички, хемијски и микробиолошки исправну. Ако је ова мрља од нас, то је најмањи проблем, јер су то незнатне количине које брзо оду. Ипак, мислим да је проблем са загађењем много сложенији”, закључио је Пантовић.

Помоћник градоначелника за заштиту животне средине Мирјана Ђоковић је констатовала да граду Чачку недостаје водни инспектор, јер је први надлежни из Рашког округа.

“Када се десе овакве ситуације чекамо по неколико дана инспекторе и њихово поступање. Данас се на лицу места појавила инспекторка за заштиту животне средине која је надлежна за управљање отпадом, а не за водотокове. Све што је град могао да уради јесте да тамо буде јединица Цивилне заштите која је третирала то место абсорбентом који смо добили од ЈП ’Србија воде’ који је еколошки декларисан, што значи да не угрожава ни биљни ни животињски свет на водотоку. Узорак масне мрље у Парменцу узет је данас и очекујемо извештај, а узорак мрље код градског стадиона биће анализиран сутра”, казала је Ђоковић.

Помоћник градоначелника за заштиту животне средине Мирјана Ђоковић, фото: РИНА

Тврдње да је компанија Слобода загађивач Ђоковић није хтела да коментарише, истакавши да је град Чачак урадио све што је у његовој моћи, као и да је упутио дописе свим релевантним институцијама како би се утврдило ко је загађивач.

Директор СЦ „Младост” Милош Стеванић је казао да су се овом проблематиком бавили и прошле године и да је у авгу послат допис министарству за заштиту животне средине и министарству одбране.

"Од министарства одбране добили смо одговор у коме се наводи да су према извештају који је радила за њих овлашћена лабораторија из Београда сви узорци компаније Слобода који су узорковани бистри и без мириса, видљивих и отпадних материја", казао је Стеванић.

Директор СЦ "Младост" Милош Стеванић, фото: РИНА

Он је рекао да очекује да ЗЗЈЗ данас узме узорке на самом купалишту.

"Ми се уопште не плашимо нових узорака, желимо да видимо каква је Морава. Не желим ништа да фингирам јер ми не можемо да сакријемо. Масне мрље су увек на површини, видљиве, мислим да је у овом тренутку у много мањим количинама и надам се да ћемо то решити у наредном периоду, а ако не решимо сигурно нећемо спуштати уставе и угрозити безбедност наших суграђана", закључио је директор СЦ Младост.

 

РИНА

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak zapadna morava nafta mast mrlja zagadjivac kupanje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.455.957 посета
Тренутно на сајту: 426 посетилац(a)