Мештани Лознице у чуду, пронашли гљиву величине фудбалске лопте 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Мештани Лознице у чуду, пронашли гљиву величине фудбалске лопте
Trenutno na sajtu: 448       |       Podeli:
03.08.2020 | 0 коментар(а)



Чачак - Сретен Зимоњић из драгачевског села Горачићи, берући аронију на имању у Лозници,
Сретен Зимоњић, Фото: ГЗС

пронашао је нешто необично за шта претпоставља да се ради о гљиви и остао у шоку.

,,Након што сам набрао већу количину ароније, сео сам да одморим и док сам посматрао једну стару крушку која је иначе законом заштићена, приметио сам нешто бело налик лопти. Пришао сам да је подигнем и онда сам схватио да није у питању лопта, већ нека гљива, чини ми се да се ради, можда чак и отровној", испричао је Сретен Зимоњић за Глас западне Србије и навео да никада није видео гљиву толике величине.

 

Каже се да се гљиве не саде и не сеју, него саме ничу, међутим мештани Лознице овакву врсту и величину још нису видели.

Овакву врсту мештани још увек ниси видели у својој околини, а биолог Душко Брковић открива да се ради о једној врсти гљиве пухаре.

„Тако велики примерци могу бити везани само за пухару, која уколико су временски услови одговарајући може доста да порасте, чак и да има обим већи преко метар. Нису отровне, али не могу се сврстати ни у јестиве врсте. Јестива је само док је бела и млада, а касније кад се самљеу њихов прах се може користи у медицини и“, каже Брковић.

Иначе, младе гљиве пухаре су изразито беле, док старији примерци могу да поприме жућкасту боју. Постоје и пухаре отровнице, али оне су сунђерасте и врло ретко се срећу. Процес сазревања траје веома кратко, па је права срећа уколико је неко пронађе, а Сретен је очигледно један од ретких.

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Loznica gljiva Cacak Sreten Zimonjic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.420.827 посета
Тренутно на сајту: 448 посетилац(a)