Осмаци полажу комбиновани тест, Министарство просвете одлучило да се ради резервни 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Осмаци полажу комбиновани тест, Министарство просвете одлучило да се ради резервни
Trenutno na sajtu: 369       |       Podeli:
19.06.2019 | 0 коментар(а)



Ученици осмих разреда основних школа у Србији данас од 9 до 11 часова полажу комбиновани тест на завршном испиту,

који се састоји из пет предмета – биологије, историје, физике, хемије и географије.

Пред малим матурантима данас ће бити такозвани резервни тест, како је из предострожнсти одлучило Министарство просвете, иако је, како тврде, утврђено да тај тест није „проваљен“, али и због јучерашњег скандала са тестом из математике који је процурио.

Он се, наиме, на вибер групама и друштвеним мрежама појавио вече пред полагање (понедељак), због чега је јучерашњи испит из математике одложен за четвртак.

Фотографије одговора које круже друштвеним мрежама, нису решења комбинованог теста, изјавила је јуче за „Блиц" Весна Недељковић, помоћница министра просвете.

Како је додала „даља полагања одвијаће се према плану: комбиновани тест у среду, математика у четвртак“.
- Одговорно тврдим, то што кружи друштвеним мрежама нису решења комбинованог теста, за шта имамо потврду Завода за вредновање - рекла је Недељковић за „Блиц", те додала да је Министарство свакако припремљено и да има "план Б".

То је заправо овај резервни тест, а не онај који је првобитно био планиран.

Тако је јуче свим школама у Србији из Министарства просвете послат допис да су у обавези да врате пакете и кесе са тестовима из математике, али и са задацима из комбинованог теста, тамо где су их већ преузели.

Даље је наведено да „сви просветни саветници треба да буду у пуној приправности у пунктовима и да контролишу пакете и кесе које се враћају из школа".
Математика померена за четвртак

Што се тиче теста из математике, њега ће осмаци радити у четвртак, такође од 9 до 11 часова.

Да су тестови из овог предмета процурили јавност је сазнала јуче рано ујутру, када се испоставило да су још у понедељак увече почели прво да круже вибер групама, а потом и друштвеним мрежама.

Информација да се тестирање помера за четвртак, осмацима је саопштено пола сата пред полагање, када је већина њих већ била у школи и припремила се за почетак испита. Изненађени и углавном бесни, могли су само да оду кући, чиме је цела агонија око мале матуре продужена за још један дан.
Иначе, на основу успеха из шестог, седмог и осмог разреда ђаци могу да "зараде" максимум 60 бодова, а мала матура положена без грешке доноси преосталих 40 поена.

Тест из српског језика и математике "вреде" по 13 бодова, комбиновани тест 14, а задаци у оквиру сваког теста подељени су по тежини.

ГЗС/Блиц




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.383.151 посета
Тренутно на сајту: 369 посетилац(a)