Истините анегдоте из чачанског краја: Ко је јачи, вамилијаз или директор? 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Истините анегдоте из чачанског краја: Ко је јачи, вамилијаз или директор?
Trenutno na sajtu: 545       |       Podeli:
30.11.2021 | 0 коментар(а)



Чачак – Миломир Зекавица Зец, у своје доба чувени боем чачански, одселио се из улице Ђорђа Миловановића у Немањину

 

али неколико месеци касније, после тешке ноћи, зором безуспешно тражио нову кућу. Не нађе је, па се вратио на своју стару адресу. Отворио му је нови домаћин а Зец га пита: „Комшија, извини, где станује Миломир Зекавица?” Човек, сав бунован, одговара: „Па ти си Миломир Зекавица.” А Зец каже: „Ма, знам да сам ово ја, али нисам те то питао. Питао сам те где станујем?”

Ово је једна у низу збиљских анегдота у којима су главне личности савременици из чачанског краја, или људи који су, бистрином духа, за живота, обележили друштвене прилике у чаршији.

                                                         ***

Тако је у једној прилици друштво познатих Чачана упитало свог свештеника Драгомира Љубичића може ли да венча један озбиљан, старији љубавни пар, али под гаранцијом да се неће развести. А прота вели:

- То не могу. Гаранције дајем само за опело, чим покојник устане одмах враћам паре…

                                                          ***

Директор Основне школе „Милан Вучићевић Зверац” из Братљева на Голији, Видосав Коларевић Учо, повезе једног дана колима из Ерчега према Ивањици неку старицу и рече да ради у школи. А њој мисли бејаху далеко у младости, у добу кад је главна школска личност био послужитељ.

- Шта си тамо, да ниси вамилијаз? – упита га.

- Нисам, мајко, него директор.

- Ако, сине, ако, није ни то лоше…

                                                          ***

Алекса Протић, Драгачевац који живи у Љубљани, прича нам да су његовог оца Адама, чувеног Гучанина, мештани једном упитали да опише како је Тито прошао на турнеји кроз Србију. А он вели:

- Маше рукама, к`о да је уп`о у Ђуровића вир.

                                                      ***

Слободан Стефановић је у књизи „Чачански акорди” забележио овај дијалог из кафане „Тројка” у Богићевићевој улици. Власник Жико Радојичић Гроф пита Mијаила Стојковића Mоминца: „Кад ћеш једном да дођеш трезан у кафану?” А овај вели: „Какве су ти цене, у твоју кафану може да дође само неко ко је пијан или шашав”.

                                                     ***

Адвокат из Чачка Чедомир Ђорђевић прича због чега је његов отац Драгољуб 1949. осуђен на девет месеци затвора са принудним радом, на сечи дрва у Вичи.

- На једном копању у нашем селу Горњој Горевници испричао је следећи виц… Оде кер у партизане али се врати брзо, после неколико дана и каже: „Нисам могао да издржим више, ја ланем а они ме вежу, ако режим опет вежи”. Онда оде крава у партизане, али и она се одмах врати. Због чега? „Тамо сви хоће да ме музу, а нико не храни.” Напослетку, у партизане оде магарац и дуго га нема. Врати се у своје село после 100 дана сав задовољан. Питали га због чега је тако срећан, а он каже: „Како не би био?  Тамо су ми сви викали добар дан друже, како си друже…”…

                                                      ***

Српски четнички војвода Гојко Рабреновић забранио је да се на Равној гори пева: „Дража ми је пуна боца, но аманет мога оца, а када сам крај табарке као да сам поред мајке”.

Г. Оташевић

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.884.242 посета
Тренутно на сајту: 546 посетилац(a)