Сет мера СНС за унапређење изборног процеса: Грађани ће моћи да провере да ли им је глас злоупотребљен 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Сет мера СНС за унапређење изборног процеса: Грађани ће моћи да провере да ли им је глас злоупотребљен
Trenutno na sajtu: 726       |       Podeli:
22.09.2019 | 0 коментар(а)



Српска напредна странка предложила је сет мера за унапређење изборног процеса. Једна

од мера је, између осталих, да ће грађани моћи да провере да ли је у бирачкој књизи, ако нису гласали, остало празно место или је њихов глас злоупотребљен.

Ово је део сета мера које је јуче после састанка власти и опозиције представио министар унутрашњих послова Небојша Стефановић. Шести округли сто одржан је јуче на Факултету политичких наука, а Стефановић је најавио и да ће у понедељак обелоданити коначан предлог.  

- То су мере за које су спремни да се обавежу да ће их имплементирати у наредном, кратком року. Резултат су не само дијалога који је у току, већ и оног који власт води са ОЕБС и ОДИХР, од 2003. године. Суштински ће унапредити начин одвијања избора, као и све које треба да подрже изборни процес на начин да се озбиљно изборимо против слабости и неправилности и које су постојале и 2008. и 2012. године, јер желимо најчистији изборни процес - рекао је Стефановић.

Истакао је да раде са ОЕБС-ом од 2012, али кроз пооштравање казнене политике, давање више надлежности Агенцији за борбу против корупције, као и кроз конкретне мере које ће омогућити забрану функционерске кампање, у смислу притисака на запослене у јавним предузећима, коришћења ресурса јавних предузећа, злоупотреба јавних скупова...

- Тај сет мера не предлаже само измене закона већ и обуку и начине како ће се технички спроводити одређене мере. Грађани ће тако моћи, између осталог, да провере да ли је у бирачкој књизи, ако нису гласали, остало празно место или је њихов глас злоупотребљен. То је решено тако што ће након гласања та књига бити одвојена од гласачких листића, а обе вреће ће бити запечаћене. Хоћемо да разговарамо са свима, да обезбедимо боље изборне услове и сви су добродошли, укључујући и Дејвида Мекалистера - рекао је Стефановић и додао да ће учинити све да се попуне места недостајућих чланова РЕМ-а.

Директор Фондације за отворено друштво Милан Антонијевић, и један од организатора округлог стола, рекао је да су учесници дијалога на ФПН добили документ владајућих СНС и СПС.

- Постоје два рока која су дата, шта може бити урађено за 30 и 60 дана, што говори о озбиљности ситуације - рекао је Антонијевић.

Документ СНС ће бити достављен свима

Антонијевић је рекао да ће документ бити достављен свима, без обзира на то да ли су учествовали у округлим столовима или су се у међувремену "искључили".

- Оно што карактерише овај документ је то што се Влада обавезује и подсећа министарства на обавезу спровођења закона који постоје, што на неки начин говори да је оцењено да се закони не спроводе и да се поспешује потпуно другачији рад министарства - рекао је Антонијевић.

ГЗС/ Блиц




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


izbori glasanje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.083.767 посета
Тренутно на сајту: 726 посетилац(a)