Жуљеви за "петицу" 


Danas u Srbiji veoma toplo: Najviša dnevna temperature do čak 33 stepena              Sutra otvaranje nove pumpe na auto - putu „Miloš Veliki” u smeru ka Beogradu              Grejna sezona zvanično se završava danas              Da su danas lokalni izbori u Gornjem Milanovcu SNS osvojila bi više od 53 odsto glasova             

 
Жуљеви за "петицу"
Trenutno na sajtu: 283       |       Podeli:
04.03.2019 | 0 коментар(а)



Нова Варош - У Старом Влаху чувају успомене на необичне школске часове од пре пола века уз садњу борића и вађење кромпира.

Као једну од најдражих успомена из детињства Радојица Куртић (70), из Смудинога, на Златарском језеру, чува фотографију на којој су ђаци седмог разреда ОШ „Добривоје Чкоњевић" у Штиткову "упрегнути" у дрвена кола.
- На часовима биологије и домаћинства довлачили смо родну земљу за цвеће поред стаза или камен за насипање блатњавог школског дворишта - присећа се Куртић.

На полеђини слике запис: "За успомену и дуго сећање од својих другова и наставнице. Врело. 22. маја 1963. Штитково."

Док одмотава филм ђачких дана у селу под Чемерницом пре 56 година, Радојица се пита колика ли би се хајка подигла кад би осванула ововременска слика деце у "јарму кола", кога би све черечили удружења за заштиту, НВО...?
- Сачували смо у сећању наставницу биологије Цмиљу Стојановић, са југа Србије. Она је са нама гурала кола, уређивала двориште, подизала цветне стазе, учила нас гајењу поврћа и садњи цвећа и редовно долазила у родитељске домове да види имамо ли "своју леју". Њен супруг Петар запамћен је као строги управитељ школе и страствени пецарош - каже Куртић.

ХО-рук за цвеће и двориште школе у Штиткову, 1963. године - Фото Приватна архива

Ученицима у Старом Влаху није ни падало на памет да се код кућа жале на "педагогију" и часове са будаком у рукама: на садњу борића на голетима или купљење кромпира на задружним њивама у Рујиштима.
- Првих седам дана у јесен 1967. копали смо канал за кабл струје од хотела "Језеро" до зграде тек саграђене Гимназије у Новој Вароши, товарили шут, чистили просторије да би унели клупе - казује тадашњи матурант Јован Шапоњић (72). - На акцијама пошумљавања највише жуљева имали су момци из одељења где је било више девојака, јер су, из солидарности са другарицама - запињали из петних жила, да им разред не изостане у такмичарским резултатима. А несташлуци, укори, као и да је одељење било без тужибаба - посебна су прича...

Зелени тепих

Док изводе унуке у шетњу, деке и баке им показују да се око Нове Вароши зелене горе пошумљене - ђачком руком. Некадашњи ђаци диче се зеленим тепихом бора, горанским акцијама и добијеним биткама са кршом и сушама у Јасенову, Акмачићима, Бистрици, Радоињи, Кокином Броду...

ГЗС/Новости (Драгољуб Гагричић)




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.104.582 посета
Тренутно на сајту: 284 посетилац(a)