Возачи се сналазе пред зиму: Преко Дрине по ауто гуме 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Возачи се сналазе пред зиму: Преко Дрине по ауто гуме
Trenutno na sajtu: 474       |       Podeli:
21.10.2018 | 0 коментар(а)



Закон о безбедности у саобраћају Србије налаже да од 1. новембра на свим точковима буду зимске гуме. Додуше уз ограду

„ако има снега и леда на коловозу“. Возачи се, с обзиром на прогнозу, спремају да замењују летње пнеуматике. А кад су све ставили на папир, многи су одлучили да се запуте у – Босну и Хрецеговину. Гуме су тамо и до 25 одсто јефтиније, а ко поврати и порез на додату вредност, плати и за трећину мање.

Цене гума у Србији су на истом нивоу као и ранијих година. Нису поскупеле ни монтажа и демонтажа, али је тржиште преко Дрине далеко конкурентније.

Купио сам прошлог викенда све четири зимске гуме у Босни – прича нам један Београђанин. – Рачуница је јасна. За мој ауто гуме 195-65-15 немачког произвођача код нас коштају око 7.500 динара комад, значи 30.000 укупно. У Босни иста гума кошта 99,20 конвертибилних марака, па сам све четири платио око 23.000 динара. Сипао сам пун резервоар дизела по цени од око 120 динара литар, а код нас је тада био 165 динара. Имам право и на повраћај ПДВ, који је 17 одсто. И монтажа је бесплатна са наше стране Дрине.

Наш саговорник објашњава да продавци гума у радњама у БиХ имају „договор“ са нашим вулканизерима и они их монтирају бесплатно. Возачи, међутим, махом преносе две по две гуме да не би морали да плате царину. Лимит је 100 евра. С друге стране, уколико их монтирају у Босни, што је такође бесплатано, губе право на повраћај ПДВ. Царина их тада сматра саставним делом аутомобила.

– Што је скупља гума код нас, већих димензија за теренска возила, разлика у цени је све већа – каже наш саговорник. – Видео сам власнике џипова који купе и намонтирају све четири гуме, одустану од повраћаја ПДВ. Још их успут мало испрљају да не би боле очи на царини.

Одраније је позната појава, на коју су упозоравали више пута и из Удружења нафтних компанија Србије (УНКС), да се масовно прелази у БиХ по гориво. Разлика у цени у граничном подручју је велика, па су многе наше пумпе на рубу опстанка.

И ЧУВАЊЕ КОШТА

Цене гума у Србијие се крећу од 2.999 динара па навише за „тринаестицу“, а од 3.689 динара па навише за „четрнаестицу“. Најјефтиније „петнаестице“ које смо нашли у нашим радњама коштају 4.279 динара. Гуме за популарна СУВ возила могу да коштају и неколико стотина евра по комаду. Цена мотаже за сва четири точка је око 2.500 динара, а складиштење од 400 динара месечно за комплет гума.

ГЗС / Вечерње новости, П. Живковић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


гума зима снег

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.346.563 посета
Тренутно на сајту: 475 посетилац(a)