У Тополи родиле петокраке: На једној биљци чак 200 плодова 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu             

 
У Тополи родиле петокраке: На једној биљци чак 200 плодова
Trenutno na sajtu: 435       |       Podeli:
01.12.2019 | 0 коментар(а)



Топола – Када се каже петокрака прва помисао је звезда са пет кракова или симбол социјализма и комунизма. Међутим у домаћинству Јовановић

у селу Белосавци надомак Тополе  петокрака је веровали или не једна врста поврћа.

„То је сорта љуте паприке, коју смо ми набавили од рођака, иначе холандско семе. Колико сам ја упозната овде је нико не гаји, бар је на пијацу нигде нема. Јако је специфична и необична, биљка  може да порасте и до 1,5 метар, уколико има воде и довољно хране. На једној биљци и до 200 плодова се набере а боја је прво зелена па прелази у црвену“, прича за ТопПрес Нада Јовановић.

Нада гаји паприку необичног изгледа, фото: ТопПрес

Надина породица бави се повртарском производњом, у пластеницима гаје паприку, парадајз, краставац. Ова сорта паприке искључиво је њена производња па нам открива како се узгаја.

„Ја сам је пикирала у хумус, расађује се на отворено без неке посебне припреме земљишта, а може и у пластенику. Ове године сам посадила неколико струка поред пластеника и до сада сам брала два пута то је родило Боже сачувај, а има да се бере још, све док не буде јаче хладноће и мраза она ће да зрели“, казала је Нада.

Петокраке, фото: ТопПрес

На пијацу за овом сортом паприке има интересовања, цена је до 100 динара по килограму.

„Свако ко нам приђе на пијацу  прво застане да види и пита шта је, неко погоди кад мало боље погледа да је паприка али многи и не погоде. Углавном купује се, највише за туршију али и као декорација у свежем стању. Нису пуно љуте, лепо изгледају и у тегли и на столу“, истиче Јовановић и додаје да се за њиховом трпезом ова паприка редовно служи.

ГЗС/ ТопПрес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


paprika petokraka topola

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.826.721 посета
Тренутно на сајту: 434 посетилац(a)