Četiri umetnika oslikavaju čačanske silose - vremenski uslovi im ne idu na ruku, ali do kraja juna ovo će biti mural za ponos grada 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Četiri umetnika oslikavaju čačanske silose - vremenski uslovi im ne idu na ruku, ali do kraja juna ovo će biti mural za ponos grada
Trenutno na sajtu: 286       |       Podeli:
05.06.2023 | 0 коментар(а)



Čačak - Neobičan prizor od početka juna može se videti u samom centru Čačka. Pored starih i sivih silosa nekadašnjeg Žitoprometa svakodnevno stoji dizalica,



a u njoj na visinu veću od 30 metara penju se umetnici sa četkama i kofama boje. Upravo oni svojim veštim rukama stvaraju remek delo koje će zauvek promeniti izgled ovog dela grada i oslikivaju najveći mural u Zapadnoj Srbiji, a sve to u okviru festivala Dani urbane kulture.

Vuk Đurić je, što bi se rekli, za sada glavni majstor koji će zajedno sa još troje kolega raditi na stvaranju prizora za ponos.

Vuk Đurić

-Vreme nam dosta otežava, kad pada kiša mokri ste skroz, stojite na vetru, a i prizivate munju u maloj metalnoj kutiji koja vas drži na visini, kad je vruće onda ste ponovo mori kao čep. Izazov jeste veliki, ali velika je i naša volja i želja da sve ovo ispadne baš onako kako smo planirali. Borimo se da sve bude kako treba. Ovo oslikavnje silosa je zapravo ostvarenje naše želje kao umetnika, jer smo pre pet godina rekli kako bi voleli baš tu da uradimo murale i evo sad nam se to ostavrilo”, rekao je Vuk za RINU.

Oslikavnje je počelo 1. juna, a u planu je da bude završeno do 20. naravno ako to dozvole vremenske prilike. Tačno na sredini, 10. juna na tom mestu biće održana pank-rok svirka na Danima urbane kulture, a ovo mesto tako će dobiti potpuno novu dimenziju. Na ovom fantastičnom projektu radiće četiri umetnika, a dogovor koji se poštuje jeste da se na delu pokažu lokalni, nacionalni i inostrani stvaraoci. Tako će "palicu" nakon Vuka preuzeti braća blizanci iz Beograda, a zatim stiže umetnik iz Nemačke.

-Njabitnija stvar u osliikavnju murala na silosima jeste bio izbor boja, jer su oni sve ove godine bili sivi. Nakon što su odabrani umetnici koji će raditi, izabran je i koncept, a biće oslikane tri baterije koje će zapravo biti simbol jediinstva, sloge i kolaboracije umetnika koje je u današnje vreme jako teško postići, dodaje Vuk.

Inače, ovaj mladi Čačanin već godinama se bavi street artom, a svoj pečat je ostavio na zidovima ne samo Srbije, već i Evrope i sveta. Kako kaže, nije nikad brojao ali ako bi krenuo cifra bi najverovatnije stigla do 1.000 iscrtanih murala.

- Poslednji je bio Vijetnam koji je na mene ostavio poseban utisak, sada idem u Japan, pa kasnije u Južnu Ameriku. Ipak, najponosniji sam na činjenicu da je Čačak grad murala jer na ovogodšnjim Danima urbane kulture oslikan je stoti mural, a do jubilarnog desetog festivala sledeće godine u planu nam je da bude oslikano oko 130 murala, što je zaista velika stvar, zaključuje ovaj umetnik.

GZS/RINA




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.787.060 посета
Тренутно на сајту: 287 посетилац(a)