Даљинско грејање у Чачку почиње за 10 дана; Штрбац: Места за страх нема, спремни смо за грејну сезону 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Даљинско грејање у Чачку почиње за 10 дана; Штрбац: Места за страх нема, спремни смо за грејну сезону
Trenutno na sajtu: 313       |       Podeli:
06.10.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - Град Чачак од 2018. године у потпуности је свој систем даљинског грејања пребацио на гас и на тај начин данас своје домове греје око 9.000 становника града на Морави.



„Места за страх нема. Грејемо 9.000 корисника са шест блоковских и седам малих, индивидуалних котларница. Грејна сезона званично почиње 15. октобра. За сада су повољни временски услови, па не морамо раније да стартујемо. Србијагас нам је пустио гас на челику, на већем притиску. У великим котларницама, дакле у 80 одсто котларница смо већ извршили топле пробе, самог котловскога круга. За мање котларнице, Србијагас ће нам пустити гас у току следеће недеље. Значи, за 15. октобар ћемо бити апсолутно спремни”, рекао је Миљан Штрбац, директор сектора техничких послова ЈКП за грејање „Чачак”.

Узевши у обзир целокупну гео-политичку ситуацију у којој се тренутно налази Европа, а из које се не назире скорији излаз, постоје могућности и прекида испоруке руског гаса, а самим тим и несташица овог енергента у нашим топланама. Ипак, према речима Штрбца, ЈКП за грејање „Чачак” је спремно и за такав сценарио.

„За 80 одсто наших капацитета алтернатива је мазут и њега имамо. То је стари систем и у свим котларницама постоје комбиновани горионици на мазут и у којима постоје резервоари са мазутом. Само на две мање, блоковске котларнице немамо ту алтернативу”, каже Штрбац.

Услед свеукупног поскупљења енергената за очекивати је и повећање цене грејања, док чега ће доћи у наредном периоду и доћи.

„По Уредби Владе Србије, они ће дотирати један део цене гаса, а нама су се обратили и рекли да калкулишемо цену гаса из новембра и децембра прошле године. На основу те уредбе ми смо донели нову цену, која треба да иде на усвајање у Скупштину града и нова цена ће бити увећана за 12 одсто”, истакао је Штрбац.

Када се говори о мерама штедње, Штрбац напомиње да се ранијих година са грејном сезоном почињало још првог октобра, али да је сада због повољнијих временских услова то померено за 15. октобар, као и да се у наредном периоду очекује лепо време па ранијег почетка грејне сезоне неће бити.

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


CACAK GREJANJE GREJNA SEZONA DALJINSKO GREJANJE GAS MAZUT TOPLANE JKP ZA GREJANJE CACAK MILJAN STRBAC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.480.844 посета
Тренутно на сајту: 313 посетилац(a)