Бура око сексуалне едукације се не стишава, Аутори: Нема измене садржаја, а Министарство је добро знало шта ту пише 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Бура око сексуалне едукације се не стишава, Аутори: Нема измене садржаја, а Министарство је добро знало шта ту пише
Trenutno na sajtu: 477       |       Podeli:
21.04.2017 | 0 коментар(а)



Садржај образовних пакета о сексуалној едукацији за децу од вртића до средњих школа није могуће ревидирати,



а да се не повреде ауторска права, а ти пакети су својина Инцест траума центра - Београд, саопштео је јуче из овог Центра.
Ово је одговор ИТЦ Бегорад на недавно саопштење Министарства просвете у коме се тражи да се ти пакети коригујују и прилагоде "узрасту деце, култури и нашој традицији".
Наиме, након огромне буре у јавности које су изазавали садржаји тих приручника (замерке су да је садржај потпуно непримерен узрасту којем је намењен, да деца у старијем узрасту уче и шта је то француски пољубац, орални секс, шта рећи ученику који гаји осећања према припаднику истог пола...), Министарство је пре два дана саопштило да је саџаје потребно променити.
"Након анализе материјала од стране стручних служби Министарства, донет је закључак да се они коригују, а затим проследе школама као помоћно средство прирпеме за рад са децом", саопштило је тада Министарство просвете.
Инцест траума Центар - Београд додаје још и да су ови образовни пакети израђени у директној сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја од марта до новембра 2016. године, о чему је, како кажу, доступна детаљна писана документација. Како истичу, образовни пакети представљају "резултат петогодишње сарадње Министарства просвете, и Инцест Траума Центра – Београд.
"Прва Национална студија и Образовни пакети су својина Инцест Траума Центра – Београд, а Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије је својим логотипом и активним учешћем у њиховој промоцији већ изразило своју пуну сагласност", закључује се у саопштењу овог Центра.
Добри и лоши додири
Они још објашњавају да ови образовни пакети служе да се сексуално насиље над децом и младима спречи тако што они кроз садржаје, у целини примерене узрасту детета, уче о телу, сексуалности, добрим и лошим додирима, добрим и лошим тајнама, како да препознају и одбране се од сексуалног насиља, како да идентификују одраслу особу од поверења и повере јој да им се сексуално насиље догађа.
"Образовни пакети обезбеђују знања наставницима, родитељима и другим одраслим особама које свакодневно брину о детету о теми сексуалног насиља и како да буду поуздани и доследни савезници деци и младима да усвоје и поштују своју различитост и различитост других особа. Образовни пакети су конципирани тако да су пружили одговоре на известан број питања која су поставила директно деца и млади у настави. Пре њиховог објављивања, 62 одсто укупног садржаја је пилотирано у вртићима, основним и средњим школама", наоводи се у саопштењу Инцест траума центра - Београд.

Извор: Блиц




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.751.677 посета
Тренутно на сајту: 478 посетилац(a)