Делегација Чачка у посети граду Требињу због будуће сарадње у оквиру пројекта „Чачак престоница културе Србије 2023” 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji             

 
Делегација Чачка у посети граду Требињу због будуће сарадње у оквиру пројекта „Чачак престоница културе Србије 2023”
Trenutno na sajtu: 612       |       Podeli:
16.08.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - Пројекат „Престоница културе Србије 2023.“ подразумева и програмске активности



у оквиру којих ће се представити градови-гости. Поред Новог Сада, актуелне Ријеке, претходне Европске престонице културе, идеја је да у оквиру пројекта своју културну сцену представе и градови из окружења. Тим поводом, делегација града Чачка, коју су чинили Мирослав Петковић, помоћник градоначелника Чачка, Милош Папић, градски већник и директор Уметничке галерије „Надежда Петровић“ Бранко Ћаловић, посетила је Требиње.

Током успешног састанка са градоначелником Требиња Мирком Ћирићем и његовим сарадницима, дуго најављивана сарадња у области културе, на обострано задовољство, реализоваће се током следеће године када ће Чачак понети ласкаву титулу Националне престонице културе.

Како је наглашено током разговора, Чачак и Требиње повезују наши корени, наши значајни уметници, културни делатници, носиоци културе и тежње за уклапањем у вредности савременог света – песник Јован Дучић и сликарка Надежда Петровић, чији је брат Растко, као и Дучић ,био књижевник и дипломата.

Повезује нас и кошарка. Чачак је град кошарке и следеће године отварамо Музеј кошарке, а из Требиња су и Савовић и Радмановић, порекло воде и Бодирога, Гуровић, Даниловић и најбољи кошаркаш Европе Дражен Петровић –подсетио је Мирослав Петковић помоћник градоначелника Чачка. Он је нагласио да Чачак и Требиње повезују привреда и предузетништво као и наши манастири, мала српска Света Гора, чувени манастир Тврдош, херцеговачка Грачаница, и неколико светиња које су важни духовни центри нашег народа још из средњег века.

Фото: Кабинет градоначелника

„Када помињемо Грачаницу, знамо да је то једна од Надеждиних најпознатијих слика, која се чува у Уметничкој галерији „Надежда Петровић“, а Требиње има Ликовну академију која је изнедрила познате савремене ствараоце, од којих ће се неки представити током 2023. у нашем граду. Договорено је да поставку везану за Јована Дучића, Музеј Херцеговине уприличи у нашем граду, а која је прошле године представљена у САНУ, као и музичко-сценске програме у организацији њиховог Културног центра. Отворили смо могућност да се наше установе културе представе у Требињу путем изложби, позоришних представа, књижевних и музичких програма”, рекао је Бранко Ћаловић, директор Уметничке галерије „Надежда Петровић“.

ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak trebinje poseta prestonica kulture delegacija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.161.345 посета
Тренутно на сајту: 612 посетилац(a)