Острвица - вулканска купа у срцу Србије 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
Острвица - вулканска купа у срцу Србије
Trenutno na sajtu: 337       |       Podeli:
29.09.2020 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац – Да је Србија у нека давна времена била препуна активних вулкана, најбоље
Острвица се још назива и капа Шумадије, Фото: РИНА

сведоче бројне угашене купе вулканског порекла које се налазе широм наше земље, преноси агенција РИНА. Највише их се може видети на планини Ридник, а она која се по свом изгледу издваја од осталих свакако је Острвица коју још називају и капом Шумадије. Како су активни вулкани престали да постоје пре много година, у средњем веку она је била једно од утврђења за које су се бориле тадашње велике силе.

„Острвица је играла изузетно важну улогу у одбрани тадашње српске државе, била је најважнија тврђава у овој области и ко је управљао њом, управљао је и целим овим крајем. Зато су се велике борбе водиле управо ту. Народ који је насељаво то подручје бавио се рударањем, живели су од тога и зато су били још интерсантнији страним силама да је освоје. Утврђење је било средиште војне управе рудничке области. Према историсјким подацима први пут је под турску управу пало 1438. године, и дуго је то било турско утврђење“, рекао је за РИНУ, Дејан Радичевић, професор Филозфоског факултету у Београду.

Дејан Радичевић, професор на Филозофском факултету у Београду, фото: РИНА

Основа града је неправилна, прилагођена облику терена. Утврђење је подељено на два платоа, која су повезана масивним одбрамбеним зидом. На приступачним југозападним падинама , испод утврђеног дела града, развијало се подграђе на ком се данас врше археолошка истраживања.

Испод утврђења арехеолози открили остатке једнобродне цркве, Фото: РИНА

„Осамдесетих година прошлог века на овој локацији спроведана су истраживања у организацији Археолошког института у Београду, када је истраживано на Великом граду у Подграђу и на локалитету Метаљка, где су откривени остаци једнобродне цркве. Ради се о грађевини која највероватније потиче из 14. или 15. века. Прво су откривени темељи цркве и за сада је истражено њено унутрашње лице , а настављамо даље са откривањем зидова. Пред нама је и да утврдимо да ли је црква касније претворена у џамију и колико дуго је служила сврси“, изјавила је Ана Цицовић кустос Музеја Рудничко – таковског краја.

Острвица проглашена за споменик природе, фото: РИНА

Острвица је у мају 2009. године проглашена за споменик природе и представља велики туристички потенцијал рудничког краја.

 

РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


gornji milanovac ostrvica arheologija spomenik priroda vulkan

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.172.682 посета
Тренутно на сајту: 338 посетилац(a)