Нема удаје док се пита не направи 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Нема удаје док се пита не направи
Trenutno na sajtu: 515       |       Podeli:
24.07.2017 | 0 коментар(а)



Сјеница - Сјеничка пита, специјалитет пештерског краја који је захваљујући вредним домаћицама,

које су умеће прављења пите преносиле с колена на колено постала је гастрономски заштитни знак ове варошице.

Протеклог викенда одржана је девета по реду туристичка манифестација “Дани сјеничке пите” која је измамила најискусније домаћице да покажу своје умеће.

За добру питу, најбитније је да је жена вредна и спремна да научи, али умеће прављења пите учи се од малих ногу, каже Савка Мамутовић.

“Ја сам научила од моје мајке, најбоља је са сиром, али и са зељем и спанаћем. Мајке су некада училе своје кћери да је направе, а данас је то другачије, имају мобилни телефони па се сваки рецепт прочита”, каже Савка.

Да је традиција преношење рецепта с колена на колено веома значајна у овом крају потврђује и Ениса Гашанин.

“Научила сам од мајке да правим питу, имала сам 15 година, веома је важно да је брашно добро како би се развиле коре, али и вредне руке, жена мора бити мајстор. Најбоља је пита од спанаћа, ми је овде највише волимо, али ставља се и кромпир, зеље, млевено месо, сир. Није ручак ако нема пите," каже Ениса.

Да је умеће прављења пите у сјеничком крају некада било веома важно, потврђује Сенад Кусовић.

“Када је спреми домаћица, пита мора да буде добра, традиција је да свака жена са ових простора мора да зна да је направи”, каже Кусовић.

Више од 160 учесница сјеничке питијаде изложиле су својих “руку дело” борећи се за признање Домаћице за питу, али и новчане награде. Оне које су у питу или на њу додавале сусам, нису могле да очекују награду као ни домаћице које су коре “мотале” на звркове, по чему су познате босанске пите.

“Гледа се пуноћа тепсије,како је испечена ,филована, пуњена, да ли је јуфка дебела или танка, то су фактори који одлучују шта су радиле домаћице. Сјеница је позната по добрим домаћицама, врло је незахвално од мноштва прелепих пита изабрати визуелно, али новотарије нису добродошле, попут сусама као и модели пита звркови. Ипак је ово Сјеница и бира се сјеничка пита и ми се морамо трудити да сачувамо традицију. Сјеничка пита је или равна или у котуровима и морамо поштовати оно што су наше мајке и њихове вредне руке правиле," каже члан жирија Заим Хаџи Салиховић.

Победница овогодишњег такмичења је Хатиџа Брулић која је освојила награду од 10.000 динара, другоплаирана је Амина Гуџић са освојених 8.000 дининара, док је треће место припало Јелени Киковић којој је уручено 6.000 динара.


“По први пут ове године,у оквиру прославе дана општине који се свечано обележава 14. августа, организована је манифестација “Сјеница,отвореног срца” која је започета управо надметањем у прављењу пита, а наставља се бројним концертима великих звезда и разним културним и уметничким програмима”, рекао је за Глас западне Србије председник СО Мухедин Фијуљанин .

Председник СО Сјеница Мухедин Фијуљанин, фото: Глас западне Србије

Иначе, из туристичке организације ове општине, за следећу годину најваљују питу за Гиниса како би део сјеничке традиције и културе представили у читавом свету.

 

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.413.541 посета
Тренутно на сајту: 516 посетилац(a)