Семинар за власнике приватних шума у Драгачеву 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Семинар за власнике приватних шума у Драгачеву
Trenutno na sajtu: 487       |       Podeli:
27.06.2017 | 0 коментар(а)



Лучани - У селу Вича, у пословним просторијама предузећа "Басна", одржан је Информативни семинар за власнике

приватних шума у Драгачеву у организацији Регионалне развојне агенције ’’Златибор’’ из Ужица и суорганизацији Еколошког друштва Драгачево из Гуче.

На семинару су учествовали власници приватних шума, пружаоци услуга у шумарству, представници предузећа за прераду дрвета, шумарски стручњаци из Шумске управе Ужице и Чачак, енергетски стручњаци из Шапца, представници пољопривредних, шумарских и еколошких удружења из Драгачева, Ужица и Кремана, одборници Општине Лучани...

Семинар је отворио Милош Радојевић, менаџер пројекта из Регионалне развојне агенције ’’Златибор’’ из Ужица, представио циљеве семинара, да се информишу власници приватних шума о значају, потреби и могућностима организовања и удруживања у Удружење власника приватних шума.

У име домаћина семинара, предузећа ’’Басна’’, присутне је поздравила, директор Весна Баур, истичући задовољство организацијом оваквог скупа у њиховом предузећу као и заинтересованост за оснивање Удружења власника приватних шума у Драгачеву, са којим Удружењем би могли сарађивати на обезбеђењу дрвне биомасе за своју производњу.

Учеснике семинара је поздравио и Душан Р. Ивановић из Еколошког друштва Драгачево, као суорганизатор овог семинара и покретач иницијативе за организовање оваквог информативног семинара у циљу окупљања заинтересованих власника приватних шума, пружаоца услуга у шумарству, прерађивача дрвне биомасе, шумарских стручњака, удружења, представника локалних власти и разговора на организовању и оснивању Удружења власника шума у Драгачеву.

Прву тему на семинару: Удруживање власника приватних шума као важан извор дрвне биомасе – законски оквир, могућности и предности удруживања, представио је Ђорђе Марић, дипл. инж. шумарства из Ужица – стручни сарадник на овом пројекту.

Другу тему: Финансирање пројеката удружења власника приватних шума, такође је представио Ђорђе Марић.

Трећу тему: Примери добре праксе – изградња шумских путева, прве прореде у шуми, пољумљавање, представио је Саво Бешлић, дипл. шум. инж. из Ужица и председник Удружења власника приватних шума ’’Бор’’ из Кремана, које постоји од почетка 2016. године, са успешно реализованим активностима на изградњи шумских путева, шумским проредама и пошумљавању на подручима општина Ужице и Чајетина.

Четврту тему на семинару: Тржиште енергетских услуга и модели финансирања – финансирање пројеката, услуга продаје/набавке енергија; ЕСКО модели финансирања, представио је Слободан Јеротић, енергетски менаџер Града Шапца.

На крају семинара, учесници су имали прилику да чују ближе представљање предузећа ’’Басна’’ са обиласком производног погона.

Предузеће ’’Басна’’ је српско предузеће са швајцарским капиталом, основано 2010. године са седиштем у Чачку и производњом у селу Вича у Драгачеву. У процесу производње ’’Басна’’ користи дрвну биомасу коју технологијом пиролизе претвара у угаљ, који је ослобођен од недозвољених токсина (ЕБЦ сертификован). Из овако добијеног угља, даљом прерадом добијају се три финална производа:

Агро – угаљ је органски оплемењивач земљишта за све врсте пољопривредне производње;

Био – угаљ је додатак исхрани за животње, са којим се постиже боље здравствено стање животиња, бољи квалитет и већа количина производа од животиња, као и стајско ђубриво са био – угљом, које има додатне вредности индиректног позитивног утицаја на поправку квалитета земљишта и остатком у земљи десетинама година;

Брикет за роштиљ се добија са повећаном енергетском вредношћу и уједначеним обликом.

Са завршетком информативног семинара, најављена је могућност организовања специфичнијег тренинга за власнике приватних шума у Драгачеву, који би могао уследити у јулу месецу, ако се код локалних учесника, искаже такво интересовање.

Информативни семинар је спроведен у оквиру БиоЕн пројекта, који реализује Регионална развојна агенција Златибор, уз подршку Владе Савезне Републике Немачке, преко Немачке организације за међународну сарадњу - ГИЗ.

 

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.450.677 посета
Тренутно на сајту: 488 посетилац(a)