Од јула обавештавање возача преко радија у случају несреће на путу 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Од јула обавештавање возача преко радија у случају несреће на путу
Trenutno na sajtu: 389       |       Podeli:
26.06.2019 | 0 коментар(а)



Данас је потписан уговор, а од првог јула почиње специјални систем за обавештавање возача
Од јула месеца, возачи ће преко радија добијати информације о несрећама на путу и проходности путних праваца, Фото: ГЗС

у случају несреће или препреке на путу. Овај систем примењиваће се и ван ауто-пута на магистралним путевима као што је, на пример, Ибарска магистрала.
Пројекат је завршен за само осам месеци, а повод је био један велики ланчани судар на ауто-путу где су возачи без информација у магли направили удес у коме је учествовало на десетине возила, а неколико особа је, нажалост, погинуло.
Систем се састоји од информација које МУП и ЈП "Путеви Србије" прикупљају на терену. Процењује се ризик за одвијање саобраћаја и када се донесе одлука, путем радио-сигнала програма 202 РТС-а прекида се програм и упућује порука свим возачима који имају упаљено дугме на радио-апарату са ознаком ТА.
Прекид се дешава и ако не слушате радио, ако на пример слушате музику са диска или у-ес-бе-а, само је битно да вам опција ТА остане у функцији.
"У тренутку када добијемо информацију од оперативног центра МУП-а, ми ћемо је објавити, а та информација ће се чути у аутомобилу у коме је активирно дугме са ознаком ТА. То ништа није ново у свету, али се надамо да ће то смањити број саобраћајних несрећа са смртним последицама", рекла је Милица Кубуровић, уредник програма 202 Радио Београда.
У МУП-у кажу да је ово велики допринос у безбедности саобраћаја, а да је за њега повод дао један од највећих ланчаних судара на ауто-путу.


Возачи ће преко радија добијати информацију о несрећама на путу, али и преусмерењу саобраћаја, Фото: ГЗС

Овај систем ће преусмеравати саобраћај са једног на други правац или на регионални пут са ауто-пута да би се избегла гужва, кажу у ЈП "Путеви Србије".
"Да иду са ауто-пута, другим правцима и да нема застоја, то је број један", поручује Зоран Дробњак, директор ЈП "Путеви Србије".
Дугме ТА има већина радио-апарата који су уграђени у аутомобиле после 2006. године. Моле се локалне и регионалне радио-станице у Србији да овај систем као опцију искључе са предајника јер једино тако могу ослободити фреквенцију за информације на територији читаве Србије.


ГЗС / РТС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


radio info saobracaj Drobnjak bezbednost put

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.458.193 посета
Тренутно на сајту: 390 посетилац(a)