Ово је најчуднији оркестар у Србији који свира на невероватним местима 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Ово је најчуднији оркестар у Србији који свира на невероватним местима
Trenutno na sajtu: 419       |       Podeli:
14.03.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - До сада су у Србији виђени професионални фотографи, сниматељи али удовице на сахранама које најближи круг родбине унајми тог тужног дана.
Фото: РИНА

Али већ деценију уназад широм западне Србије чују се и професионални музичари који покојнике испраћају на вечни пут, са послењом нумером или жељом. Без компромиса, добили су епитет најтужнијег оркестра у Србији, али не због начина одевања или изгледа, већ због тога што из њихових лимених иструмената се чује најтужнија музика, и то не на весељима већ на гробљу.

Фото: РИНА

"Једноставно посао је као и сваки дуги, међутим они који се прихвате оваквог позива мора да зна, сваки нови члан нашег оркестра мора проћи обуку, поред слуха и талента, што подразумева познавање и нумера које се свирају у тим прилика, мора научити и да се суздржаваја емоција у таквим тренуцима. У почетку овај бенд "Црно Дугме", које је огранак КУД-а "Обрашевић", бројао преко 30 музичара, оно са чим се данас суочавамо јесте да слабо ко хоће да се бавим овим видом музике", казао је за РИНУ, капелник оркестра "Црно дугме", Борис Вучевић.

Фото: РИНА

Сваки покојник који "свој живот поживи", а затим предосети свој последњи дан у животу, остави у аманет списак жеља и песама, које жели да му се тог дана освирају одсвира.

"Кад се покојник износи из капеле обично наручују "Небо је трако ведро", до када сахрањују ми свирамо "Тиха ноћи или низоземски растанак". Што кажу, кад људима иде онако по реду како треба, они од тога направе и весеље, са списком свих обавеза које треба на сахрани да обаве, спреме прасе и листу од десет нумера, народно коло па чак и веровали или не, оставе новац за наш аганжман. Трудимо се да сваком изађемо у сусрет и ценовник не постоји, па већ се гледа по џепу десило се доста пута када смо и свирали бесплатно јер су то ипак деликатне ситуације", додао је Борис.

Овај оркестар нећете наћи под шатром или у кафанској атмосвери, њихова позорница гровље где нема бакшиша, певаљки и пијаних гостију, већ тужне родбине и уплакахних удовица и где се чују звуци из прошлог времеа, а из оркестра поручују да од како је почела пандемија изазвана корона вирусом, посла има и не жале се.

 

 

ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


sahrane orkestar

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.452.910 посета
Тренутно на сајту: 419 посетилац(a)