Средњошколци осмислили бојлер који производи електричну енергију 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji             

 
Средњошколци осмислили бојлер који производи електричну енергију
Trenutno na sajtu: 541       |       Podeli:
09.11.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - Идеја о производњи бојлера који ствара и користи сопствену електричну енергију, освојила је

прво место на регионалном такмичењу средњошколаца у предузетничким вештинама „Пословни изазов” одржаном у среду у Чачку.

Такмичење је окупило више од 100 ученика из 24 средње школе из југозападне и централне Србије, и то: Ариља, Баточине, Чачка, Горњег Милановца, Ивањице, Кнића, Крагујевца, Краљева, Крушевца, Лучана, Гуче, Новог Пазара, Пожеге, Пријепоља, Свилајнца, Тополе, Трстеника и Ужица.

Победу је однео петочлани тим кога су чинили ученици Гимназије у Горњем Милановцу, Пољопривредне школе у Свилајнцу, Средње школе у Ариљу, Гимназије у Гучи и Прве крагујевачке гимназије, уз помоћ ментора Дејана Попадића из УниКредит банке.

,,Бојлер који смо осмислили функционише по принципу уградње проточних водених турбина на доводне и одводне цеви бојлера. Турбине ће производити електричну енергију која ће даље напајати грејач. На тај начин искључујемо бојлер са електричне мреже и обезбеђујемо му сопствено напајање чиме смањујемо трошкове електричне енергије”, објашњавају Теодора, Стеван, Марија, Марко и Катарина – чланови победничког тима.

Тимови састављени од ученика из различитих школа осмишљавали су решење задатка који им је постављен на почетку такмичења – осмислити производ или услугу која ће повећати енергетску ефикасност на локалном нивоу. На крају дана, своје бизнис планове презентовали су члановима жирија.

Тимски рад, фото: Достигнућа младих у Србији

,,Циљ овог такмичења је да се ученицима пружи интензивно једнодневно искуство које им омогућава да искористе своје потенцијале, науче како се ради у тиму са непознатим људима и развију своје презентацијске вештине док истовремено састављају реалан бизнис план”, изјавио је Немања Главинић из организације Достигнућа младих у Србији.

Чланови три првопласирана тима обезбедили су себи место у Националном финалу које ће бити одржано у фебруару а победници финала ће учествовати на Пословном изазову западног Балкана (април 2018. у Сарајеву) заједно са вршњацима из Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Такмичење “Пословни изазов” је покренуто пре девет година са намером да подстакне средњошколце да употребе своје вештине на иновативан начин како би унапредили свој предузетнички дух и повећали своје могућности за запошљавање. У току школске године на четири регионална Пословна изазова (у Чачку, Лесковцу, Новом Саду и Београду) учествује више од 400 ученика из 90 општина у Србији у којима се спроводе образовни програми Достигнућа младих из области предузетништва и финансијске писмености.

Такмичење је реализовала организација Достигнућа младих у Србији уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта, Америчке агенције за међународни развој УСАИД, УниКредит банке и Универзитета Метрополитан.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.171.144 посета
Тренутно на сајту: 540 посетилац(a)