Електронско плаћање свих јавних услуга приоритет развоја 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Електронско плаћање свих јавних услуга приоритет развоја
Trenutno na sajtu: 744       |       Podeli:
29.09.2020 | 0 коментар(а)



Укидање уплатница и омогућавање електронског плаћања свих јавних услуга, достава документа у еСандуче и електронска размена

фактура биће приоритети Савеза за еУправу у НАЛЕД-у у наредне две године, који ће се наћи на столу нове Владе, речено је данас на седници Савеза за еУправу.

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић рекао је да ће фокус у наредном периоду бити реализација веома важних инфраструктурних пројеката који ће довести до бржег развоја еУправе у Србији.

То су завршетак Државног дата центра у Крагујевцу, повезивање локалних самоуправа на јединствену информациону-комуникациону мрежу еУправе и успостављање еПисарнице и еАрхиве, како би се у потпуности дигитализовао рад јавне управе, односно како би се омогућили пријем, израда и чување електронских докумената.

Од стратешког значаја је и завршетак Централног регистра становништва и израда Метарегистра, јачање информационе безбедности и обука службеника за рад у дигиталном окружењу, додао је.

Према његовим речима Канцеларија ће до 2022. године настојати да успостави нових 300 услуга еУправе или мУправе, које ће редовно користити најмање милион и по грађана и привредника, чиме ће се избећи одласци на шалтере и подношење папирне документације.

Јовановић је захвалио артнерима из НАЛЕД-а и Савеза на помоћи да реализују све циљеве који су поставили.

Председник Савеза и директор компаније ОСА рачунарски инжењеринг Жељко Томић рекао је да је пре две године рад Савеза започео укидањем обавезе употребе печата за привреду.

Потом је уследило усвајање Закона о архивској грађи и архивској делатности, који привреду ослобађа милионских трошкова закупа магацина и чувања документације на папиру и омогућује да је дигитализују и архивирају електронски.

НАЛЕД је заједно са РАТЕЛ-ом и у сарадњи са Министарством трговине туризма и телекомуникација анализирао сајбер безбедност у локалним самоуправама. Указано је на проблеме застареле опреме, нелиценцираних софтвера и мањка ИТ стручњака и организоване су обуке за више од 150 службеника у готово 80 градова и општина и дате су препоруке за јачање њихових капацитета.

На седници је речено да је Савез за еУправу у НАЛЕД-у посвећен развоју електронских сервиса у Србији и укључен је у израду и имплементацију акционог плана Владе за развој еУправе у Србији.

На данашњој седници су представљени и нови чланови савеза- Ðорђе Поповић (компанија Теленор), Александар Благојевић (ОТП Банка) и Дејан Турк (Вип мобиле), а председник Савеза је директор компаније ОСА рачунарски инжењеринг Жељко Томић.

Са више од 60 чланова из редова домаћих и страних ИТ и телекомуникационих компанија, банака, локалних самоуправа, регулаторних агенција и ланаца малопродаје, представља најбројније радно тело у организацији, речено је на конференцији.

ГЗС/Танјуг

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


placanje on line

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.025.429 посета
Тренутно на сајту: 745 посетилац(a)