Проти отели земљу, а дали пензију 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Проти отели земљу, а дали пензију
Trenutno na sajtu: 417       |       Podeli:
24.03.2017 | 0 коментар(а)



Нова Варош - После две и по деценије обијања прагова архива, судова, општинске и државне администрације, Душица Петровић (87), пензионисани

професор српског језика из Београда, успела је да у име осам потомака свештеника Чедомира Чакаревића (1870-1954), из нововарошког села Штитково, врати 8,66 хектара њива, које је партизанска власт одузела 1946. године.

"Није ми до имања, јер сам стара и далеко од завичаја, али због свега што је учињено нашој породици морам истрајати у томе да се задовољи правда", говорила је Душица репортеру "Новости" пре две деценије.

Сада, кад је правоснажном пресудом Агенције за реституцију, Подручне јединице у Крагујевцу, враћена земља у пољу Рујишта, под Чемерницом, протина унука не крије задовољство: Пресуда је морална сатисфакција. Срећна сам што је после 70 година земља опет наша. Али колико сам само имала непријатности тражећи да се исправи неправда.

Враћено земљиште било је у поседу Земљорадничке задруге "Увац", из Божетића, а ту је и 8,5 хектара шума, које је Задруга незаконито продала приватницима пре неколико година. Душица Петровић и још седам наследника - Милена Ђурић, Слободан Јоксимовић и Олга Мартиновић из Београда, Милица Јовановић из Лесковца, Ана Лазић из Рипња и Дарко и Предраг Јоксимовић из Онтарија у Канади - спремају тужбу за враћање и тог поседа или плаћање накнаде.

Годинама трагајући за документацијом, наследници су сазнали да је Месни народни одбор Штиткова донео 8. фебруара 1946. године "реферат" о одузимању 17 хектара, јер "власник није земљорадник". Само месец дана касније, Аграрни окружни суд у Новом Пазару потврдио је одлуку, остављајући проти и породици само три хектара земље.

Кућа Чакаревића у Штиткову

"Тадашње власти су у једној оптужници помињале да је свештеник Чедомир "народни непријатељ"! А да је било чиме упрљао руке и образ - како би на Госпојину 1949, у присуству заменика министра вера у Влади Србије и бројног свештенства у Штиткову добио напрсни крст, донет из манастира Милешева. Како је као "народни непријатељ" 1949. године добио пензију од 9.500 динара и право да сваке године иде на лечење у бању", подсећа унука Душица.

Хроничар подјаворског краја Бошко Копуновић из Ужица каже да је прота Чедомир са 17 година био први учитељ у илегално отвореној школи у Штиткову, а олтару је служио 54 године. Уз то, радио је као повереник Краљевине Србије у Старом Влаху од 1887. до 1912. године и био веза са крајевима под Отоманском царевином, а учесник је и Раоничке буне и Првог балканског рата.

"Као патриоти и народном трибуну, који је организовао отпор против зулума ага и бегова, прота Чакаревић је два пута био на списку Турака за убиство, жандарми Аустроугарске су га 1915. интернирали у логор Ашах, где је дочекао ослобођење, а нашао се и на нишану усташа за ликвидацију 1941. године", наглашава Копуновић.

Ору фронт и партија

У књизи "Старовлашка умовања" записана је анегдота:

Чланови месног народноослободилачког одбора саопште свештенику Чеду Чакаревићу, из Штиткова:

- Друже попе, од данас не можеш да ореш њиве у Рујиштима!

- А ко ће, браћо и комшије, да их оре?

- Ораће фронт и партија!

Новости/Д. Гагричић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.745.706 посета
Тренутно на сајту: 417 посетилац(a)