Лукић: Јабука и крушка “безбедне”, штета само код кајсије, Лепосавић: У малињацима опасност од штеточина је већа од смрзавања 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Лукић: Јабука и крушка “безбедне”, штета само код кајсије, Лепосавић: У малињацима опасност од штеточина је већа од смрзавања
Trenutno na sajtu: 499       |       Podeli:
22.03.2018 | 0 коментар(а)



Чачак – Хладан талас, снег и мраз уплашили су воћаре у западној Србији. Међутим, како истиче директор Института за воћарство у Чачку, Милан Лукић,

oвакви временски услови нису нимало неуобичајени за овај период године и да оштећења на воћкама за сад нису велика.

“Неке ране сорте воћака су кренуле са вегетацијом и код њих ће бити извесног оштећења, међутим за најкомерцијалнију врсту коштићавих воћака, првенствено шљиву немамо никакав степен оштећења, зато што вегетација није ни кренула, пупољци су у фази мировања. Када је у питању кајсија, веома ниске температуре које су пре пар дана задесиле Србију су довеле до делимичног оштећења првенствено раних сорти које нису комерцијално значајне. Код јабуке и крушке, немамо никаква оштећења”, навео је Лукић.

По досадашњим проценама, род не би требало да буде умањен, али све зависи од временских услова и температура у наредном периоду.

Лепосавић: У малињацима опасност од штеточина мања од смрзавања

Aлександар Лепосавић, научни сарадник Института за воћарство, у изјави за Глас западне Србије истакао је стање у малињацима широм западне Србије шеренолико, у зависности у каквом стању су ушли у период зимског мировања.

“Штета је нанета оним малињацима који су пре кренули у фазу листања, али тих малињака нема много. Тренутне температуре не утичу много на смрзавање биљака, али овакви временски услови погодују развоју штеточина, па произвођачи морају бити спремни на појаву великог броја бактериоза, тако да ће морати бити ажурни и употробљавати велики број заштитних средстава”, изјавио је Лепосавић.

Према његовим речима, задњих година повећавају се површине под малињацима, а смањује се принос што је последица већег броја разлога.

Глас западне Србије

ОПШИРНИЈЕ У ВЕСТИМА ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ КОЈЕ МОЖЕТЕ ГЛЕДАТИ

ОД 17:00 ЧАСОВА НА ОВОМ ПОРТАЛУ

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.419.549 посета
Тренутно на сајту: 500 посетилац(a)