Двери: Индустријска зона као доказ континуитета лоше власти 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Двери: Индустријска зона као доказ континуитета лоше власти
Trenutno na sajtu: 269       |       Podeli:
07.12.2016 | 0 коментар(а)



Чачак - Колико су Двери биле у праву када су тврдиле да суштински нема ничег новог у раду садашњег градског руководства најбоље описује нестручност у области урбанизма,

а која је последица наставка политике личног интереса и поделе страначког плена као нуклеуса његовог политичког деловања, наводи се у саопштењу Градске организације Двери.

"Дилетантизам на урбанистичком пољу само је ехо истинског стања у коме се налази градска власт. Актуелна тема око индустријске зоне најбоље описује такву тврдњу. Двери су годинама уназад тврдиле да је неопходно што пре започети процес формирања индустријске зоне у близини трасе ауто-пута, што би етапно подразумевало откуп парцела, решавање имовинско-правних односа, урбану комасацију и опремање локације са неопходном инфраструктуром. У складу са тим било је потребно кренути и са постепеним измештањем постојеће индустријске зоне из центра града и тиме омогућити да се град експандира ка том вредном простору", пише и саопштењу.

Двери наводе да се за тачну трасу ауто-пута у околини Чачка знало од почетка овог пројекта и ништа по питању поменуте зоне није учињено до тренутка отварања ауто-пута. За то време цена земљишта је драстично увећана чиме је значајно отежано формирање зоне.

"Покушај градских власти да оформе индустријску зону на месту хиподрома може бити разумљив једино као анекс неке будуће, озбиљне индустријске зоне, чију локацију и пројектовање треба да одреди озбиљна студија, озбиљних, реномираних, српских просторних планера и урбаниста, који ће се притом водити искључиво начелима струке и интереса града, уз свесрдну помоћ чачанских надлежних органа..
Поменути предлог локације био би прихватљив само из прагматичних разлога, као што је хитност решавања локације за будућу фабрику која би запослила неколико стотина, или хиљаду грађана, али опет уз чврсте гаранције да ће се изградити нови хиподром и коњички клуб одржати у животу. Понављамо, све то је прихватљиво искључиво као анекс индустријске зоне која би била на другом, одговарајућем месту. С обзиром да ни за једну од ових сугестија нисмо добили гаранције овај предлог локације не можемо подржати. И не само то, већ му се и оштро противимо с обзиром на најаве да ће се предложена локација ширити даље", истичу Двери у саопштењу.

Двери подсерћају на "сличне грешаке из блиске прошлости, тачније дилетаната градске власти из периода социјализма, који су неуважавајући реч струке формирали индустријску зону дуж реке, у центру града. Због таквог деценијски лаичког приступа важним темама испашта најпре град у целини, а затим и многе генерације Чачана".

"Још дуго нећемо моћи да се ослободимо лошег урбанистичког наслеђа, а нове градске власти нам спремају нови терет, понављајући грешке из прошлости. Посебно је неприхватљива идеја о постојању три индустријске зоне, јер је такво фрагментарно решавање овог питања скупо и неефикасно. Само јединствена и компактна индустријска зона може пружити бенефите због којих се оне и формирају – ефикасност и брзина рада, квалитет пословања, већа продуктивност, ниски трошкови пословања и изградње; самим тим и примамљивост за потенцијалне инвеститоре. Двери изражавају сумњу да иза овако лошег предлога будуће индустријске зоне стоје приватни интереси појединаца, повезаних са градским властима, који покушавају да профитирају у овој ситуацији, а на штету града Чачка и његових грађана", закључује се у саопштењу Двери.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.790.885 посета
Тренутно на сајту: 270 посетилац(a)