За пројекте од јавног интереса Град издваја пет милиона динара  

За пројекте од јавног интереса Град издваја пет милиона динара
01.07.2019 | 0 коментар(а)Ужице - Град Ужице ће суфинансирати у 2019. години пројекте од јавног интереса кроз спровођење акције „Ужички програм локалног партнерства“

који омогућава непосредно учешће грађана у решавању дела проблема локалних заједница у сарадњи са градом Ужицем. Средства за ове намене обезбеђена су кроз наплату пореза на имовину.

Помоћних градоначелника Немања Нешић истакао је да је циљ акције „Ужички програм локалног партнерства“ подстицање грађана да активно учествују у решавању проблема локалних заједница:

Помоћних градоначелника Немања Нешић, фото: ГЗС

„Циљеви које смо желели кроз овај програм да апострофирамо су, са једне стране одговорност грађана према својој локалној заједници и потреба да се активније укључе, како у процес доношења одлука тако и у одабир приоритета везаних за оно што су њихове свакодневне потребе, а то је уређење окружења у коме живе. Један од циљева програма је повратак категорије волонтеризма у актуелну друштвену свакодневницу, која је један од темељних вредности на којој је почивало ово друштво које је свеукупно имало сјајне резултате у претходном периоду. Волонтеризам као концепт има своје бројне предности, тражили смо модел на који начин ту једну велику друштвену вредност да интегришемо кроз одређене активности на локалном нивоу“.

„Узимајући у обзир да је Град Ужице финансијски стабилна локална самоуправа, да се процес увећања буџета обавља на задовољавајућем нивоу и да новац који приходујемо по основу пореза на имовину треба у одређеном смислу и да се поновно дефинише на начин који је најпотребнији грађанима. Са друге стране имамо свакодневне иницијативе грађана за уређење одређених јавних површина пре свега у њиховом непосредном животном окружењу и мислим да смо кроз овај програм управо те две велике иницијативе интегрисали у једну, чиме ћемо добити могућност да се повећа власништво над инвестицијама које се раде, а самим тим повећава се и одговорност према ономе што се уради и грађани ће више то неговати и чувати и добити нешто што је истинска потреба становништва у различитим деловима нашег града. Прва смо локална самоуправа у Србији која примењује овај један позитиван пример из развијених европских земаља и овом приликом бих позвао грађане да се укључе у процес доношења одлука које су од виталне важности за средину у којој живе, а и за град уопште“- навео је Нешић.

Члан градског Већа задужен за област финансија Миодраг Петковић

Миодраг Петковић, Члан градског Већа задужен за област финансија рекао је да је Град Ужице препознат у Србији као пример добре праксе када је реч о управљању локалним финансијама: „Ове године улазимо у један потпуно нов пројекат, потпуно нов приступ када је реч о трошењу буџетских средстава. Буџет Града је добар и подржава стратешке инвестиције, захваљујући средствима које добијамо од надлежних министарстава као и европских фондова. Захваљујући томе ми можемо да један део средстава да одвојимо за уређење јавних површина и то на бази захтева наших суграђана. Одлуком о буџету града Ужица за 2019. годину опредељена су средства за ову намену у висини до 5.000.000 динара.“

„Град Ужице суфинансира максимално 90% оправданих трошкова пројекта, с тим да тај износ не може бити већи од 500.000 динара, док износ од минимално 10% оправданих трошкова пројекта обезбеђује подносилац пројекта (група грађана) волонтерским радом, из сопствених средстава или кроз подршку локалних привредника. Пројекти који се предлажу могу се односити искључиво на уређење паркова, дечијих игралишта, дрвореда, шеталишта, неуређених зелених површина, уређење прилаза за лица са инвалидитетом, уклањање мањих дивљих депонија и слично“, навео је Петковић.

Пројекти могу бити и веће вредности, у колико грађани обезбеде суфинансирање у већем износу кроз волонтерски рад или спонзорства и донације локалне средине. Кад су у питању критеријуми пре свега ће се, по речима Петковића, оцењивати на бази квалитета предлога пројекта и утицаја пројекта на локалну заједницу.

Право учешћа на јавном позиву имају неформалне групе грађана са територије града Ужица окупљене око поднете иницијативе – пројекта, најмање 20 потписника – грађана, са измиреним обавезама по основу пореза на имовину. Све предложене активности у оквиру поднетих иницијатива се морају спроводити на земљишту које је у јавној својини Града Ужица. Надлежне службе Града ће на захтев групе грађана, у фази припреме предлога пројекта, извршити проверу власништва над земљиштем и о томе издати одговарајућу потврду, без накнаде.

Пријаве се предају путем поште на адресу Ужице, Димитрија Туцовића 52, или лично, у канцеларију бр. 12. За додатне информације грађани се могу обратити на број телефона 031/592-417. Конкурс ће трајати до 31. јула 2019. године.

ГЗС

Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


  


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 126.326.893 посета
Тренутно на сајту: 166 посетилац(a)