Обележена годишњица Рудничке офанзиве 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Обележена годишњица Рудничке офанзиве
Trenutno na sajtu: 486       |       Podeli:
03.12.2016 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Обележена је 102. годишњица чувене Рудничке офанзиве у Великом рату, битке која је променила ток Првог светског рата

саопштено је из кабинета председника ове општине Горњи Милановац.

Венце на бисту војводи Живојину Мишићу положили су председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић, заменица председника општине Јадранка Достанић, представници Војске Србије и Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Фото: ОУ Горњи Милановац

„Задовољство ми је што са времена на време можемо да се окупимо и евоцирамо успомене на један од, по мом мишљењу, најзначајнијих догађаја у историји Горњег Милановца. Реч је о 3. децембру 1914. године и одлуци генерала Живојина Мишића да се крене у једну општу контраофанзиву, која ће за последицу имати да средином децембра 1914. године читава Србија, укључујући и наш престони град Београд, буду ослобођени од аустроугарске војске. Ми говоримо о Сувоборско-колубарској бици која је трајала око месец дана, а најзначајнији период је од 28. новембра па све до 3. децембра 1914. године, када су, на Јабуци, испаљени први плотуни и када је кренула контраофанзива. Како је из зграде Окружног начелства издао наредбу за отпочињање Рудничке офанзиве и као захвалност за све што је урадио, Живојин Мишић проглашен је за почасног грађанина Горњег Милановца“, истакао је историчар и вршилац дужности директора Музеја рудничко-таковског краја Александар Марушић.

Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.112.853 посета
Тренутно на сајту: 486 посетилац(a)