Десет топлана у Србији прелази на грејање на биомасу 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Десет топлана у Србији прелази на грејање на биомасу
Trenutno na sajtu: 475       |       Podeli:
22.06.2017 | 0 коментар(а)



Посао преласка на обновљиву енергију, вредан 27 милиона евра, Србија реализује уз подршку Влада Немачке и Швајцарске,

кроз донације и повољне кредите немачке Развојне банке KFW.

У пројекту "Подстицање коришћења обновљивих извора енергије" су Мали Зворник, Нова Варош, Нови Пазар, Пријепоље, Бајина Башта, Ваљево, Прибој, Кладово, Мајданпек и Бечеј.

Министар енергетике потписао је са KFW банком више споразума о зајму по најповољнијим условима да њихове топлане скупи гас и мазут замене биомасом.

"Средства зајма ће враћати локалне самоуправе чији се пројекти из овог зајма финансирају и то од уштеда која ће бити остварена у процесу коришћења биомасе уместо фосилних горива", поручује министар енергетике Александар Антић.

После преласка на биомасу поред топлотне енергије, те топлане ће производити и струју.

"Ово је веома важно за вашу земљу, зато подржавамо ове еколошке пројекте јер у светлу приближавња ваше земље Европској унији, поглавље 27 предвиђа низ изазова које Србија треба да савлада у области заштите животне средине", наглашава Имке Гилмер из Министарства за економску сарадњу Немачке.

Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман напомиње да је од 2000. године Немачка Србији обезбедила 1,6 милијарди евра развојне помоћи, од чега је са 850 милиона евра подржла управо пројекте обновљиве енергије.

Филип Ге, амбасадор Швајцарске у Србији, истиче да његова земља наставља да пружа помоћ Србији кроз развојне пројекте.

"За наредне четрири године већ разматрамо повећање финансијске помоћи", додаје Ге.

Од укупних могућности за већу примену обновљивих извора енергије, Србија највише потецијала има управо у биомаси, чак 60 одсто.

Извор: РТС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.112.626 посета
Тренутно на сајту: 475 посетилац(a)