Пак: Није тачно да Николић уцењује Вучића 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Пак: Није тачно да Николић уцењује Вучића
Trenutno na sajtu: 506       |       Podeli:
23.01.2017 | 0 коментар(а)



Није тачно да председник државе Томислав Николић уцењује премијера и лидера СНС Александра Вучића око председничке кандидатуре,

каже за Данас Станислава Пак, саветница председника за медије.

Она тако оповргава медијске спекулације да би Николић подршком Вуку Јеремићу, такође кандидату за председника, могао да уцени Вучића да управо он, Николић, буде кандидат СНС на предстојећим председничким изборима.

- Опције које се односе на председника подразумевају његову сарадњу са владајућом странком - навела је Пакова. То значи, како каже, да Николић жели договор и сарадњу са СНС без обзира хоће ли он бити или не кандидат напредњака, прецизирала је Пак.

У ишчекивању 15. фебруара када се очекује да Николић и Вучић изађу са заједничким ставом о томе ко ће бити кандидат СНС за председника Србије, у јавности али и међу политичарима владајућих и опозиционих странака се разговара о разним опцијама. Једна од њих је да ће Николић покушати да услови Вучића да ће у случају да га не подржи он стати иза Јеремића. Друга могућност која се ових месеци чула међу актерима на политичкој сцени је да ће Николић од Вучића тражити да му "врати странку". То, како кажу наши саговорници, значи да ће Николић, уколико Вучић одлучи да се кандидује, од њега тражити да поднесе оставку на место председника СНС, као што је и он учинио када је постао председник.

- Уколико би Александар Вучић постао председник Србије, мале су шансе да би поднео оставку на место председника странке, јер се тако губи политичка моћ - оценио је у интервјуу ФоНету извршни директор Центра за слободне изборе и демократију Бојан Клачар.

Одласком Вучића са места председника СНС, препустио би је другом, а видели смо на примеру Томислава Николића колико то значи, објаснио је он.

Према његовим речима, у том би случају, по природи ствари, текли неки процеси у СНС над којима Вучић не би имао толику контролу.

- Нови председник странке би желео да има људе у најближем окружењу лојалне себи и овакав след догађаја довео би до слабљења политичке моћи Вучића коју сада има - оценио је Клачар, који је сигуран да ће Вучић пробати да избегне такву ситуацију.

Други разлог да Вучић, као евентуални као шеф државе, остане и председник странке, Клачар налази у чињеници да бирачи СНС желе да виде Вучића као особу од највеће моћи и највећег поверења.

- Уколико Вучић буде председнички кандидат, део таквог аранжмана подразумевао би да задржи доминантну улогу у СНС, али и извршној власти - предвиђа Клачар, што би, подсећа он, био модалитет који највише подсећа на ситуацију у Србији од 2008. до 2012.

Политички калкулише и лидер СПС и потпредседник Владе Ивица Дачић, који каже да социјалисти желе заједничког кандидата са СНС, али и да Вучић може да победи у првом кругу. Он каже да је договор њега и Вучића добитна комбинација. Ипак, према његовим речима, ако договор са СНС не буде постигнут, он најављује сопствену кандидатуру.

"Мислим да је опасно да се на председничким изборима искушава судбина да ли ће неко у другом кругу победити или неће. Ми немамо ништа лично против било кога, али ово је судбина о свима нама из владајуће коалиције", рекао је Дачић. Он је најавио и сусрет с Вучићем по повратку из Давоса. Јуче нисмо успели да сазнамо да ли је до сусрета дошло.

Добитна комбинација Вучић - Дачић, како је Дачић назива, и победа у првом кругу, осим заједничког кандидата СПС и СНС, како је Данас већ писао, могла би да значи не само подршку социјалиста Вучићу као кандидату на председничким изборима него и место премијера за Дачића. Како су нам рекли наши извори, у случају да Вучић одлучи да се кандидује, премијерска фотеља остаје празна и њу би могао да наследи лидер социјалиста. То, како смо већ писали, значи одржавање само председничких избора 19. марта са кратком кампањом.

Председничким изборима и кандидатима Вучић, од којег све зависи, до Сретења, 15. фебруара, како каже, не жели озбиљно да се бави.

Вучић: Многи већ потрошили милионе на кампању

Разни председнички кандидати потрошили су већ милионе евра у кампањи, иако избори нису ни расписани, а то није у потпуности у складу са законом, изјавио је премијер Србије Александар Вучић. "Али то је посао за неке друге државне органе, рекао је он на конференцији за новинаре, и додао да то што троше новац није ни лоше за домаћу економију, јер ће се те паре свакако потрошити у тржним центрима у Србији.

Извор: Данас




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.234.893 посета
Тренутно на сајту: 506 посетилац(a)