Чачани добровољно дали крв у центру града, нису изостали ни политичари 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Чачани добровољно дали крв у центру града, нису изостали ни политичари
Trenutno na sajtu: 451       |       Podeli:
19.05.2018 | 0 коментар(а)



Чачак – Трансфузиомобил за добровољно давање крви, по први пут паркиран је на Градском тргу у Чачку.

Институт за трансфузију крви Србије није заобишао ни град на Морави, па су доктори и техничка лица спремно дочекали све оне који се нису либили да своју крв дају другима, онима којима је то потребно.

Ивана Родић, начелница одељења за мотивацију у Институту за трансфузију крви каже да се управо у овој години имплементира закон о трансфузионој медицини и да се мотивицаја људи за добровољно деавање крви врши кроз целу Србију.

 

Ивана Родић, фото: Глас западне Србије

“Са трансфузиомобилом обилазимо све градове. У Чачку је трансфузиомобил по први пут, а од уторка ће сви грађани моћи добровољно да дају крв сваког уторка од 08 : 00 до 17:00 часова у просторијама Дома културе. Наш заједнички циљ је да у сарадњи са локалном самоуправом и Црвеним крстом обезбедимо довољне резерве крви за лечење пацијената у чачнској болници, али и за пацијенте широм Србије којима је то неопходно”, истакла је у изјави за Глас западне Србије, Ивана Родић.

Велики значај има едукација о значају добровољног давања крви, покретни трансфузиомобил у центру града приближава грађанима овај чин, наговептавајући да им није потребно издвојити много времеа, ко и да су апсолутно безбедни.

Драгана Стојић, фото: Глас западне Србије

“Овде је највећа фреквенција људи па очекујемо и велики одзив. Прошли смо кроз елу Србију и тамо где су људи навикли да виде наш трансфузиомобил, навикли су и ретко нас заобилазе. Србија иако је мала земља може да се похвали високим степеном свести кад је добровољно давање крви у питању. А оно што је ајбитније јсте дагтрађани схавте да ово није ништа опасно и да на овај начин чине добро дело, које неком може спасити живот”, изјавила је др Драгана Стојић из Института за трансфузији крви Србије.

Како бисте дали своју крв у трансфузиомобилу није потребна компликована и дуготрајна процедура. Након општег прегледа и мерења притиска, попуњава се упитник у којем је пожељно да на питања одговарате тачно, како би избели нежељене здравствене последице.

Студент, Александар Јокић, крве је данас дао седми пут и због тога се осећа одлично.

Александар Јокић, фото: Глас западне Србије

“Ако је ово начин да бар мало помогнем другима, ја сам увек ту. Леп је осећај кад знате да сте некоме били од користи, јер здравље болесних зависи од нас здравих. При пут сам крв дао у овим условима и много је лакше, јер сам данас случајно наишао, видео о чему се ради, дао крв и сад настављам даље са завршавањем обавеза”, каже Александар.

Добровољном давању крви поред бројних грађана, прикључили су се и поједини политичари.

Народни псланик, Марко Парезановић,у трансфузиомобилу крв је дао девети пут.

Марко Парезановић, фото: Глас западне Србије

“Ово није ствар коју треба политизовати, али ми који смо друптево одговорни морамо узети учећа у оваквим активностима и показати се као добар пример осталима. СНС је учествовала у овој акцији, али то нјије све, јер током лета планирамо да у дело спроведемо бројне хумнитарне акције”, истако је Парезановић.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.437.250 посета
Тренутно на сајту: 451 посетилац(a)