Слатки сусрети пчелара у Пријепољу 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Слатки сусрети пчелара у Пријепољу
Trenutno na sajtu: 606       |       Podeli:
08.08.2021 | 0 коментар(а)



Пријепоље – Удружење пчелара из Пријепоља и ове године је, под слоганом „Мед је лек за дуг век“

организовало тадиционални Сајам меда и пчелињих производа. На платоу Дома културе, у суботу, окупили су се пчелари из десетак општина и градова западне Србије, а у госте су им стигле и колеге из Босне и Херцеговине и Црне Горе, што је овој манифестацији дало међународни карактер.

Пчелари Пријепоља, под покровитељством општине и у сарадњи са Туристичком организацијом већ шеснаесту годину за редом почетком августа организују овакве изложбе које представљају, поред комерцијалног ефекта, како за пчеларе тако и за купце због промотивних цена, и едукативне програме за све већи број нових чланова ове производне асоцијације за чији асортиман влада велика заинтересованост због доказаног квалитета меда са овог простора.

 

Лоша година за пчеларе, председник Удружења пчелара Пријепоља Мирсад Хоџић, фото: ПП Медиа

Бројни посетиоци, имали су прилику да се упознају са пчелињим производима као и опремом која је намењена произвођачима меда.

Председник Удружења пчелара Пријепоља, Мирсад Хоџић, је казао да чланови удружења у свом поседу имају скоро шест хиљада кошница и да у добрим годинама произведу од 50 до 60 тона квалитетног ливадског, бегремовог и сунцокретовог меда. Он је указао да је у последње време, све више “неродних година”, које су последица климатских промена.

Програм употпунили малишани ПУ Миша Цвијовић, фото: ПП Медиа

Пчелари су упорни људи и добри домаћини, што је доказ и манифестација са оволиким бројем излагача и добром и разноврсном понудом пчелињих производа. Међутим, због лоше године не можемо да се похвалимо великим приносима и добром зарадом – казао је Мирсад.

Саво Мрдак из Савеза пчеларских организација Србије истакао је да у Србији постоје два проблема када је пчеларство у питању и то су тровања и крађе пчела. Радује чињеница да су пчелари и воћари Пријепоља успоставили сарадњу и да су воћари разумели значај пчела у воћарству, док није забележен случај крађа.Манифестацију је симболично отворио заменик председника општине Есад Хоџић, који је навео да ће локална самоуправа у наредном периоду покушати да испрати све активности пчелара и пружи им неопходну помоћ.

Пријепољци пазарили мед по повољним ценама, фото: ПП Медиа

Пчелари истичу да у задње две године, нису имали горе сезоне у пчеларству и тежег начина пословања.

– Задње две године су нам изузетно лоше. Мало нас је летос спасила селидба пчела у Војводину, где смо имали неких приноса. Што се ливадског меда тиче, скроз је танка сезона – иситиче Радиша Жарковић дугогодишњи пчелар из Пријепоља.Његов колега, Милојко Моићевић из Прибоја, пчелари већ четири деценије и не памти када су приноси меда били мањи. Он истиче, да је нектара у природи врло мало.

– Годишње сам производио око једну тону ливадског меда. Међутим, нешто се десило у природи, па нектара скоро и да нема, а принос је десеткован – јада се Милојко.

Радиша Жарковић пчелар из Пријепоља, фото: ПП Медиа

Манифестацију „Мед је лек за дуг век“ својим сценским наступима, употпунили су малишани Предшколске установе „Миша Цвијовић“.

 

ГЗС/ ПП Медиа

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Pcelari med pcele

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.100.689 посета
Тренутно на сајту: 607 посетилац(a)