У Јабланици са Божић Батом дочекана српска Нова година 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
У Јабланици са Божић Батом дочекана српска Нова година
Trenutno na sajtu: 542       |       Podeli:
14.01.2022 | 1 коментар(а)



Чајетина - Након серије великих новогодишњих концерата на Краљевом тргу и почетка зимске

сезоне која бележи нове рекорде у посећености и успешности туристичке привреде златне планине, у традиционалном духу славља и саборовања организован је дочек српске Нове године у златиборском селу Јабланица, за све туристе којима су блиски обичаји и традиција.

Програм је почео око 18 часова вечерњим богослужењем и паљењем остатака бадњака, да би потом уследио програм за децу. Велико одушевљење за најмлађе била је појава “Божић Бате” и подела пекетића, а најхрабрији су се публици представили рецитацијом или песмама. Око 20 часова уследио је културно-уметнички програм и за старије, када је уз звуке трубе, Ужичког кола и песму почело право славље. Као и сваке године посетиоци су могли да се угреју чашицом куваног вина или ракије, пробају домаће чајеве, као и специјалитете од дивљачи - ловачки гулаш и кувани купус. Приређен је и новогодишњи ватромет, док се српска Нова дочекивала и по већини златиборских клубова и локала у центру планине.

Манифестацију је организовало Туристичко удружење Јабланица и МЗ Јабланица уз помоћ Туристичке организације Златибор, Спортског центра Чајетина, Ловачког удружења Јабланица, у сарадњи са помесном црквом а под покровитељством Општине Чајетина.


Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cajetina jablanica docek srpska nova godina bozic bata

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • Србин

    Ово је лепо али морамо нешто да разјаснимо.Не постоји Божић Бата,у Хришћанским земљама Божићне (не новогодишње) поклоне доноси СВЕТИ НИКОЛА.У Немачкој га зову НИКОЛАУС и он поклоне дели на Бадње вече.У Краљевини Србији је постојао лепи обичај да се деци на Бадње вече у ципелице ставе дарови а онда ујутру саопшти да је током ноћи њихов дом посетио Свети Никола и оставио им поклоне јер су били добри.Преласком на грегоријански календар,и стварањем Краљевине Југославије овајлепи обичај је почео да нестаје.После другог светског рата,по угледу на Совјете измишљене је Деда мраз.Иначе сама реч Божић Бата потиче од старе словенске речи "батати",што значи ићи,кретати се.У овом случају Божић бата,значи креће се долази,знате оно "Чује се бат корака.оПРОСТИТЕ НА ДУГОМ ПИСАНИЈУ,ЖИВИ И ЗДРАВИ МИ БИЛИ.



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 157.152.251 посета
    Тренутно на сајту: 542 посетилац(a)