Оснаживање младих пољопривредника 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Оснаживање младих пољопривредника
Trenutno na sajtu: 608       |       Podeli:
15.03.2019 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић потписао је јуче у Пожеги

Меморандум о сарадњи на реализацији пројекта „Оснаживање младих пољопривредника“ са фондацијом „Ана и Владе Дивац“, општином Пожега, општином Ариље и пољопривредном школом „Љубо Мићић“, саопштено је на званичном сајту општине.

Потписивањем овог Меморандума успостављени су оквири и механизми сарадње између Фондације, општина потписница, као и Пољопривредне школе у области оснаживања младих предузетника у сектору пољопривреде. Заједнички циљ потписника Меморандума је да се ученици завршних разреда средње пољопривредне школе мотивишу да размишљају о предузетништву и да развијају бизнис планове у области пољопривреде.

Председник Ковачевић је изјавио да је локална самоуправа са задовољством прихватила позив фондације „Ана и Владе Дивац“ да узме учешће како би сви заједно скупили довољно средстава и тиме наградили најбоље пројекте који се односе на пољопривредну производњу. Он је ову посету искористио и да разговара са ученицима из Горњег Милановца који похађају средњу пољопривредну школу о њиховим плановима за будућност када је реч о бављењу пољопривредом.

„Изузетно ми је задовољство што тридесет ученика са територије општине Горњи Милановац похађа средњу пољопривредну школу у Пожеги. Ми ћемо у наредном периоду и годинама покушати да побољшамо услове њиховог боравка овде у школи. Разговарао сам са њима и на тему стипендирања таквих, посебних занимања која су јако потребна општини Горњи Милановац имајући у виду да се ми стратешки бавимо развојем пољопривреде и да преко педесет милиона динара сваке године уложимо у директне подстицаје пољопривредној производњи“, рекао је Ковачевић.

Први човек општине навео је да сви ученици који заврше пољопривредну школу, врате се у Горњи Милановац и стечено знање примене на својим имањима и у својим селима представљају будућност Горњег Милановца и развоја пољопривреде у нашој општини.

„Поред знања које стекну у школи треба да науче и како се пишу бизнис планови како би им фондови који су данас јако велики за пољопривреду били доступни. Општина издваја огромна средства, али и држава. Дуплирана су средства за 2019. годину у односу на 2018. када је у питању аграрни буџет. Такође, сто седамдесет и пет милиона евра је на располагању нашим пољопривредницима из ИПАРД фондова“, рекао је Ковачевић.

Председник је Пројекат фондације „Ана и Владе Дивац оценио као одличну полазну основу, да се заједно са општинама прикупи два милиона динара како би најбољи пројекти завршних година пољопривредне средње школе могли да се финансирају.

„Имали смо прилику да видимо који су то пројекти награђени прошле године. Сва су та деца остала да се баве пољопривредном, сва су деца остала на селу и то свакако је сте будућност Србије“, рекао је Ковачевић.

Урош Делић, менаџер корпоративне филантропије у Фондацији изјавио је да је ово друга година да се ради овај пројект за подршку младима који завршавају средњу пољопривредну школу.

„Видели смо велику потребу и простор да се подржавају млади у којима видимо будућност и оне који ће остати на живе на селу и да развијају пољопривредну производњу“, рекао је Делић додајући да су након прошлогодишњег пилот пројекта увидели да овакав приступ даје добре резултате, јер подстиче младе пре свега да стекну вештине и да мало боље науче како да потенцијале које њихово породично газдинство има искористе што боље.

„Поред овога, веома нам је важно да подржимо оне са добрим идејама и да имамо неки конкретан резултат нашег посла“, навео је Делић.

Ђурић је рекао да је прошле године Фондација за шеснаест младих ученика обезбедила вредне донације у виду различитих средстава за производњу, веома разноврсних што показује према његовим речима, да млади у Србији имају занимљиве и различите идеје и да свако препознаје своју могућност у одређеној врсти производње.

Руководилац Пројекта и професор у средњој пољопривредној школи Весна Вуковић изјавила је да је након успеха прошлогодишњег пилот пројекта логичан корак био да се помогне већи број ученика и да се укључи већи број општине.

„Општина Горњи Милановац се одазвала на први позив и одмах понудила пуну помоћ и ја се у име свих захваљујем на томе. Традиционално имамо ученике са територије општине Горњи Милановац, деца су смештена код нас у дому за ученике и практично девет месеци у току године проведу у нашој школи“, рекла је Вуковић.

Поред председника Ковачевића, састанку су присуствовали и заменик председника општине Ариље Бранко Вукајловић, заменик председника општине Пожега Влада Радовановић и велики број ученика школе који су били заинтересовани да чују све потребне информације о Пројекту.

 

Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.397.440 посета
Тренутно на сајту: 606 посетилац(a)