Час народне традиције у КУД “Абрашевић”: шта је коло, како се игра пиљака и ко носи шајкачу 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike             

 
Час народне традиције у КУД “Абрашевић”: шта је коло, како се игра пиљака и ко носи шајкачу
Trenutno na sajtu: 443       |       Podeli:
09.10.2019 | 0 коментар(а)



Чачак – КУД “Абрашевић” традиционално, сваке године у оквиру Дечије недеље организује

час народне традиције за најмлађе суграђане. Према речима председника овог културно – уметничког друштва Срећка Вуковића ове године часу ће присуствовати деца из свих чачанских вртића.

“Одзив је одличан, деца су веома заинтересована, а наши уметнички руководиоци и људи од струке пре свега, су на примерен начин деци приближили истину одакле смо сви потекли, и шта је опанак а шта шајкача”, истиче Вуковић.

Он је подсетио да КУД “Абрашевић” као најстарије друштво у Чачку, има посебну обавезу према деци и с обзиром на постојање дуже од једног века, сматрају се чуварима народне традиције обичаја, па се овакве радионице одржавају неколико пута годишње.

Председник КУД "Абрашевић" Срећко Вуковић, фото: РИНА

Снежана Нововић је главни васпитач у вртићу “Невен” и како каже дугогодишња сарадња са КУД “Абрашевић” је резулттирала великом заинтересованошћу деце за фолклором и народном традицијом уопште.

“Прошле године су они долазили код нас, а ове године ми смо дошли код њих у госте. За децу у старијој и предшколској групи овакве интерактивне радионице су веома занимљиве. Они се радо одазивају и многи од њих су већ мали – велики играчи у разним културно – уметничким друштвима”, прича Нововић.

За малишане данашњи дан био је веома интересантан. Реља Рамовић је предшколац у вртићу Бисери и каже да му је занимљиво да види како се некада играло и облачило, а његова другарица Магдалена Аћимовић би волела да научи да игра коло. Огњен Петровић је био одушевљен оним што је видео и пожелео да и он игра у фолклору и носи народну ношњу.

И малишани из вртића Полетарац били су задивљени ношњама и народним играма, а допала им се и прича како су се деца некада играла. Стефан и Софија углас кажу да би и они волели да се играју пиљака, јелечкиње – барјачкиње и клиса и да ће дуго памтити данашње дружење са Абрашевићима.

 

РИНА

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak kud abrasevic tradicija deca cas

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.731.256 посета
Тренутно на сајту: 444 посетилац(a)