Јаворски сабор свирача 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Јаворски сабор свирача
Trenutno na sajtu: 318       |       Podeli:
25.05.2022 | 0 коментар(а)



Ивањица - У недељу пред Видовдан, 26. јуна, одржаће се „Јаворски сабор двојничара и старих

инструмената Србије“.

Сабор, 27. по реду, чува традицију и изворно народно стваралаштво, а организују га ивањички Дом културе и Месна заједница Кушићи и осмољетка „Мајор Илић“.

У првом плану је такмичења свирача на двојницама, старом дрвеном инструменту, уз који су чобани прекраћивали самоћу или организовали игранке и прела. Такмичар који три пута за редом освоји прво место добија звање „мајстор двојница“.

Подмладак - полазници школе фруле из Бруса, Фото: Д. Гагричић

И за умеће на осталим инструментима биће додељени пехари у категорјама старијих и млађих такмичара, а стручни жири ће, као и минулих година, доделити посебне награде за младе таленте, перспективне извођаче и најмлађе такмичаре. Пријаве се подносе до 23. јуна Дому културе у Ивањици, а могу и на сам дан такмичења, које почиње у подне.

Белег у славу јаворских јунака и мајора Илића, фото: Д. Гагричић

Јаворски сабор свирача одржава се у спомен на Калипољску битку и јунаке у Јаворском рату 1876-78. године. Дуже од века на Јавору се одржавао народни сабор, од како је 24. јуна 1907. године откривен споменик јаворским јунацима и мајору Михаилу Илићу, на вису недалеко од Карађорђева шанца и Василијне чесме, на тадашњој српско-турској граници.

 

 

Златар инфо, Д. Гагричић / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ivanjica sabor dvojnice

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.371.277 посета
Тренутно на сајту: 319 посетилац(a)