Недимовић: У фебруару конкурси за субвенције у пољопривреди 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Недимовић: У фебруару конкурси за субвенције у пољопривреди
Trenutno na sajtu: 396       |       Podeli:
23.01.2017 | 0 коментар(а)



Министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић најавио је да ће у другој половини фебруара бити објављени конкурси за субвенције у тој области.

Како је објаснио, реч је о субвенцијама у четири категорије: набавку воћарских и виноградарских трактора, субвенција за младе пољопривредне производјаче, за унапређење прерађивачких капацитета и изградњу објеката за складиштење, сушење и замрзавање поризвода.

Како ће изгледати конкурс

Конкурси ће, додао је, бити реализовани по другачијем принципу него до сада, односно заинтересовани ће конкурисати код Управе за аграрна плаћања са профактурама, након чега ће добијати одлуку те Управе да ли је њихова инвестиција прихваћена или није.

- Онда ће имати рок од 60 или 90 дана, у зависности од врсте инвцестиције, да је реализују. Тиме се њима гарантује финансијска сигурност, а ми ћемо моћи да направимо предвидивост током година, да знамо шта смо одобрили - рекао је Недимовић за ТВ Пинк.

Уколико преостане средстава, биће и другог позива, додао је Недимовић и подвукао да ће бити контрола да ли се субвенције користе на прави начин.

Када је реч о извозу српских производа, пре свега у Кину, Недимовић каже да се тржишта Кине и Русије често посматрају на површан нацин, али да Србији требају тржишта која нису везана само за ЕУ или регон.

Кинеска делегација у Србији

Министар је најавио да ће после кинеске Нове године, у Србију доћи делегација из тамошњег сектора прехрамбене индуистрије.

- То је оно што нама треба, морамо да развијемо додатне капацитете у прерађивачком сектору, како не бисмо продавали јефтину, а квалитетну сировину - став је министра пољопривреде.

Недимовић је пре неколико дана угостио кинексог колегу, којем је захвалан на тој, првој посети једног кинеском министра пољопривреде Србији. Додао је и да у наредних 15 дана очекује јавни позив, када је реч о тендерима за наводњавање, за 14 пројеката.

- Надам се да ће доћи сунце за наше системе за наводњавање. У петак смо завршили последњу ствар која се тиче пуштања у поступак тендера за наводњавање. Вода је важан сегмент пољопривреде и морамо на њу озбиљније да рачунамо него у претходном периоду - рекао је министар.

Додао је да ће око 30 милиона евра бити инвестирано кроз тај прокејат.

Недимовић је указао и да је Србији потребно између 10.000 и 14.000 противградних ракета, да би се успешно бранила од града, од којег воћарски крајеви трпе највише штете.

Према његовим речима, биће издвојена средства како бисмо били боље опремљени за следећу годину.

Међутим, додаје да се морају развити и алтернативни системи, односно не само физичка, већ и финансијска одбрана, која се односи на домен осигурања и то не само пољоприредних газдинстава, већ и републичког буџета.

- Да, кад додје до штете, не мора држава да издваја новац из буџета, већ и да она сама заштити буџет. Сутра већ имам састанак са људима из Светске банке у вези са тим - рекао је Недимовић.

Министар је посебно подвукао да је пре неколико дана ЕК дала позитиван одговор за отварање поглавља 27, тако да следи завршавање Акционог плана.

Како каже, 80 одсто прописа који морају да се промене везани су за пољопривреду и животну средину, што је озбиљан посао.

Извор: Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.498.896 посета
Тренутно на сајту: 396 посетилац(a)