Конкретни резултати састанка Вучић - Помпео: Падају таксе, дијалог већ у децембру 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Конкретни резултати састанка Вучић - Помпео: Падају таксе, дијалог већ у децембру
Trenutno na sajtu: 358       |       Podeli:
22.08.2019 | 0 коментар(а)



После сусрета председника Александра Вучића и америчког државног секретара Мајка Помпеа,

Вашингтон би у наредним недељама требало да изврши снажнији притисак како би Приштина повукла таксе које је на робу из централне Србије увела пре девет месеци, али би две стране могле да се врате за преговарачки сто најраније почетком децембра.
Овакву динамику наставка решавања косовског питања најавио је после разговора у Њујорку и председник Вучић, који је рекао да ће се дијалог тешко наставити док се не одрже избори у покрајини, најављени за 6. октобар:

- Није проблем да ли ће се дијалог наставити за два, три или шест месеци, иако је време веома важно, имајући у виду одређене политичке чињенице, већ је битније да се сачува мир у том периоду. Статус кво је немогућ, јер једна пушка кад опали, грмљавину топова нико неће моћи да спречи.

Говорећи о сусрету са Помпеом, Вучић је рекао да разговори тог типа трају по 10-15 минута, али да је његов састанак са државним секретаром САД, на којем су говорили о односима Београда и Приштине и косовском чвору, трајао доста дуже:

- За мене је то био веома важан и поучан састанак, чини ми се да разумем и боље и више позицију САД, њихове стрепње и страхове, као што ми се чини и да они разумеју наше страхове и стрепње много боље.
Вучић је рекао да је говорио о тешком положају Цркве и манастира и народа, и о погубном дејству такса не само на економију него и на живот становништва на целој територији КиМ, и јужно и северно од Ибра. Он је истакао да је подршка Помпеа, кад је реч о укидању такса, несумњива:

- Не заборавите да је он један од малобројних људи који је у званичном саопштењу после сусрета са Хашимом Тачијем рекао да таксе не могу да остану. Реч је о врло чврстим људима који представљају најмоћнију земљу света и они тај став не мењају.

Српски председник је истакао да САД исто тако не мењају своју позицију по питању независности Косова, али отварају нека врата и добро разумеју потребу и неопходност постизања договора у којем Србија не би била понижена, а наши интереси не би били ниподаштавани.
Он је навео да верује да је Помпеу успешно, и кроз папире и несумњиве доказе, објаснио зашто Београд не прекида кампању за повлачење признавања независности Косова:

- Рекао сам да то не пише ни у једном документу. Рекао сам и да смо Албанцима нудили, с обзиром на то да више не могу да пронађу нове земље које ће их признати, да престану да воде ту кампању и не траже чланство у Интерполу и другим организацијама, док не покушамо да окончамо дијалог, а ми, с друге стране, нећемо лобирати за повлачење признавања. Никада то нису прихватили, па смо онда ми само радили свој посао.
Опет, оно што ствара зебњу је саопштење Стејт департмента после сусрета двојице званичника:

- Помпео је током сусрета са Вучићем охрабрио Србију да се фокусира на стратешки циљ - чланство у ЕУ и обнову дијалога са Косовом о свеобухватној нормализацији односа који води међусобном признавању.

Из Стејт департмента даље наводе и да је Помпео поновио да "обе стране треба да избегавају провокације које ометају процес нормализације и да се ангажују у духу компромиса и флексибилности који су неопходни да се постигне договор и искористе потенцијали обе земље".

Шеф дипломатије Ивица Дачић, који се у среду у Београду састао са америчким амбасадором Кајлом Скотом, каже да је сусрет Вучића и Помпеа показао је да је Вашингтон променио приступ у решавању косовског питања и да се САД залажу за компромисно решење које би имало у виду и интересе Србије:

- Не треба мислити да су САД промениле став о независности Косова, али Доналд Трамп и његови најближи сарадници, саветник за националну безбедност Џон Болтон, државни секретар Помпео, потпредседник Мајк Пенс, сматрају да је неопходно да се даље преговара и да се тражи компромис. Вашингтон заступа наше позиције да косовско питање није решено. То је велика ствар и велика промена.
За професора ФПН Драгана Ђукановића нема сумње да ће, после разговора Вучића и Помпеа, Америка још снажније желети на различите начине да се укључи у решавање косовског проблема:

- Вашингтон је, након што је пустио низ воду једног од својих кључних играча у Приштини, Рамуша Харадинаја, сада дефинитивно послао сигнал да им је у интересу да се процес дијалога одблокира и постигне споразум. САД су наставак дијалога још крајем прошле године прогласиле својим стратешким циљем на Западном Балкану. Очекујем да се после избора у Приштини разговор обнови, а да би у првој половини следеће године могло да дође до значајног напретка када је реч о евентуалном компромисном споразуму двеју страна.
Вучић је у среду у Њујорку имао одвојене сусрете са замеником помоћника државног секретара САД Метјуом Палмером и извршним потпредседником Атлантског савета Дејмоном Вилсоном. Косово је било доминантна тема, а Вучић се и током ових разговора заложио за заштиту интереса српског народа на КиМ и очување виталних националних и државних интереса Србије.

Црнадар: Добре вести

Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је да је састанак Вучића и Помпеа добра вест, због подршке Вашингтона укидању такса на робу из централне Србије и БиХ:

- Посебно ћу потенцирати у сусретима с представницима америчке администрације, које ћу ускоро имати, да се таксе укину што пре, и пре избора на Косову. Вашингтон неће мењати став о независности КиМ, али њихов избалансиранији приступ који је Вучић наговестио може бити подстрек за коначно решење, што је од великог интереса и за БиХ и за цео регион.

ГЗС/Новости

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.369.271 посета
Тренутно на сајту: 358 посетилац(a)