Изложба слика и цртежа Небојше Бежанића у Кући легата у Београду 


Danas u Srbiji veoma toplo: Najviša dnevna temperature do čak 33 stepena              Sutra otvaranje nove pumpe na auto - putu „Miloš Veliki” u smeru ka Beogradu              Grejna sezona zvanično se završava danas              Da su danas lokalni izbori u Gornjem Milanovcu SNS osvojila bi više od 53 odsto glasova             

 
Изложба слика и цртежа Небојше Бежанића у Кући легата у Београду
Trenutno na sajtu: 287       |       Podeli:
14.11.2018 | 0 коментар(а)



У Кући легата у Београду 8. новембра 2018. године свечано је отворена изложба слика и цртежа Небојше Бежанића

под називом LIZARD IN THE SOUL, саопштено је из Уметничке галерије.

Организатор изложбе је Уметничка галерија „Надежда Петровић“. Аутори изложбе су Јулка Маринковић, музејски саветник у Галерији и Миодраг Даниловић, историчар уметности из Горњег Милановца.

На свечаности отварања у присуству многобројне публике, ликовних критичара, уметника, медија, породице и поштовалаца Небојшине уметности из Београда, Чачка и других места, говорили су Филип Брусић Renaud, директор Куће легата који је истакавши добру сарадњу двају установа културе навео да је Небојшина изложба узвратна посета Галерије Кући легата, будући да је током пролећа у Чачку била приређена велика изложба Петра Лубарде. У име Галерије посетиоцима се обратио Александар Дачић, в.д. директора захваливши се Кући легата на гостопримству и истакао да је Небојшина изложба пример праксе којом Уметничка галерија „Надежда Петровић“ заступа и промовише уметнике из Чачка чије стваралаштво завређује стучну пажњу а мање је познато будући да уметник преко три деценије живи у Паризу и ретко излаже у Србији, додавши такође да је Галерија прошлогодишњом изложбом овог уметника („Весeли пакао“, септембар 2017, Чачак) побудила интересовање за укупну уметничку активност, поетику и проблем рецепције његовог дела у нашој средини.

Потом се публици обратио Миодраг Даниловић, аутор текста у каталогу и један од аутора изложбе:

„Изложба слика и цртежа Небојше Бежанића замишљена је као презентација актуелног у стваралаштву овог париско-српског уметника у последњих десет година, али и као шири и темељнији увид у генерисање једне по свему загонетне и неодољиве уметничке физиономије која стоји између великих имена класичне уметности и широког референтног поља савремене визуелности.

У минуле четири деценије сликарски опус Небојше Бежанића маркирао је најзначајније етапе у развоју новије српске уметности и својим интегралним виђењем иначе необухватних мена и токова данашњице дорастао до уметничког феномена са интернационалним реномеом. Формирајући се раних осамдесетих у узаврелој стваралачкој атмосфери новог таласа, живећи и стварајући номадски, Бежанић је искушавао подједнако и слатку и горку страну искуства и у својим почетним импулсима дао нека од најрепрезентативнијих остварења српског неоекспресионизма. Са преласком у Париз крајем осамдесетих очевидан је помак ка слици препознатљивој по ентропији и метежу, у чијим су пренасељеним перспективама искрсли обриси једног новог Вавилона. Последња фаза његовог стваралаштва забележена је у амблематским, димензијама монументалним и концептуално домишљеним циклусима и појединачним остварењима у којима се на темељу древних, езотеричних традиција расплићу нека од најтегобнијих питања човекове судбине. У осврту на описану, али и текућу продукцију овог уметника, и даље недовољно познатог и признатог у нашој средини, ова изложба нам приказује једно од најблиставијих поглавља наше новије уметности.“

На крају, Небојша Бежанић се топло захвалио организаторима и посетиоцима.

Изложено је више од педесет цртежа, слика и графика из уметниковог атељеа у Паризу, као и музејских и приватних колекција из Србије.

После Београда, изложба LIZARD IN THE SOUL ће бити одржана у Крагујевцу, у Галерији Народног музеја од 25. децембра 2018 до 20. јануара 2019.

Небојша Бежанић (Чачак, 1964) дипломирао је сликарство на Факултету примењених уметности Универзитета уметности у Београду, 1986. године. Од 1985. године излаже на многобројним самосталним и групним изложбама широм света махом оријентисаних ка савременим цртачким концепцијама и праксама. Велики део његовог опуса налази се у галeријским и музејским збиркама - Galerie Besharat (Барбизон), Уметничка галерија „Надежда Петровић“ (Чачак), Fondation Magrez (Бордо), Musee de’l Erotisme (Париз), као и у приватним колекцијама европских, америчких, арапских и српских колекционара. Живи и ради у Паризу од 1989. године.

Изложба у Кући легата траје до 19. новембра 2018.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


izlozba galerija kucalegata

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.104.686 посета
Тренутно на сајту: 288 посетилац(a)