Посебним законом изборе померити за јесен 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
Посебним законом изборе померити за јесен
Trenutno na sajtu: 426       |       Podeli:
25.09.2019 | 0 коментар(а)



Сет мера за побољшање изборних услова које предлаже власт за опозициони Савез за Србију је само шарена лажа.
Председник Двери Бошко Обрадовић, фото:ГЗС

Док из Покрета слободних грађана поручују да је власт показала добру вољу без назнака обавезивања да ће било шта испунити.

А на тврдње власти да је немогуће испунити захтев опозиције за померањем избора са пролећа на јесен, из СЗС поручују да је то могуће урадити усвајањем лекс специјалиса који би био део свеобухватног споразума. Ако је власт спремна на то, чланице Савеза биле би спремне да се врате у Скупштину и учествују у усвајању тог закона.

Министар унутрашњих послова и председник радне групе за побољшање изборних услова Небојша Стефановић рекао је гостујући на РТС да је власт припремила сет мера које се могу реализовати и за седам дана, неке за 20 до 30, а неке и за три месеца (предлог тог документа наш лист је објавио у броју од 21/22. септембра).

Како је рекао, реч је о променама у вези са функционерском кампањом, медијима, Агенцијом за борбу против корупције, Регулаторном агенцијом за електронске медије, бирачким списковима. Министар је истакао да се ради на забрани функционерске кампање, односно да се ради на пооштравању казнених законских норми и прецизирању шта су јавни ресурси и шта се под њима подразумева. Како је истакао, Агенција за борбу против корупције ће имати пет дана да реагује на кршење прописа.

„Биће забрањена било каква политичка активност у току радног времена, забраниће се коришћење јавних просторија за политичку агитацију, забраниће се да се на било ком скупу, на коме се промовишу резултати рада функционера или институција, говори позитивно или негативно о било којој политичкој теми која се тиче избора“, казао је Стефановић. Како је навео, неће бити дозвољено оспоравање и промовисање било које политичке листе или странке.

Коментаришући изјаву председника Двери Бошка Обрадовића да је потребно одложити редовне парламентарне изборе за јесен како би било времена да се примене промене у изборним условима, Стефановић је казао да по Уставу Србије то није могуће.

Обрадовић, који председава СЗС, за Данас каже да је у питању сет фолирантских мера власти за замајавање јавности до избора.

„СНС се после свега више ништа не може веровати. Ко и како гарантује примену било које мере? Александар Вучић, који је рекао да се никада неће кандидовати за председника Србије? Када ће мере бити примењене? Три дана пред изборе? Погледајте само меру под бројем 1: Дијалог са РТС. Па, то је смешно. Ево нека отворе информативни програм РТС од данас за опозицију, па да тек онда причамо. Ми остајемо при нашим захтевима, а то су препоруке Стручног тима са протеста „1 од 5 милиона“. Нема одступања од бојкота избора док се не изборимо за услове за слободне и поштене изборе. И то најмање девет месеци пре термина избора, и уз гаранције као што је прелазна, техничка влада са коминистрима из редова опозиције који ће све то контролисати“, каже Обрадовић.

А на питање како померити изборе чији је законски рок пролеће 2020, он одговара лекс специјалисом као у Северној Македонији и Црној Гори. Упитам да ли то подразумева да ће се опозиција вратити у Скупштини због тог закона, он одговара: „Ако је део свеобухватног Споразума о слободним и поштеним изборима, са прелазном техничком владом као гаранцијом и изборима после девет месеци – онда да.“

О померању избора говорио је и Милан Антонијевић, извршни директор Фондације за отворено друштво, која је била организатор шест рунди разговора власти и опозиције. Он каже да се они по закону могу одложити само у случају ванредног стања. „Једно је питање потребе, а друго на који начин можете одложити изборе. Ако гледате законе, то се може десити у случају ванредног стања, а видећемо да ли постоји друга правна могућност коју неко предлаже“, рекао је Антонијевић новинарима у Београду.

Потпредседница Народне странке, чланице СЗС, Санда Рашковић Ивић пак сматра да ванредно стање дефакто постоји.

„Предубока је политичка криза у земљи да се пред тим жмури. Вучић је генерисао нон-стоп ванредна стања и узнемиравао јавност преко својих медија свих ових година. Сада кад је земља у политичкој кризи, студенти у ректорату, министарске и друге афере тресу јавну сцену, власт се прави луда“, наводи она. Како додаје, предлози власти су у стилу: „Док намами медом храни, кад намами хлеба брани“. „Предлози су тек почетак. Ми имамо 42 захтева чије испуњење тражимо“, указује Рашковић Ивић.

И члан Председништва Покрета слободних грађана и учесник округлих столова власти и опозиције Петар Милетић има примедбе.

„У сету мера нема ни речи о главном захтеву, а то је ослобађање медија за другачије мишљење. Такође нема гаранција да ће се написано стварно и десити. Документ јесте показивање добре воље, али ништа више од тога. И коначно нешто мора да се догоди у реалном животу а не само на папиру да би се изборни услови побољшали“, закључује Милетић.

ГЗС/Данас




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.171.225 посета
Тренутно на сајту: 427 посетилац(a)