Две љишке цркве проглашене споменицима културе 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Две љишке цркве проглашене споменицима културе
Trenutno na sajtu: 511       |       Podeli:
20.05.2022 | 0 коментар(а)



Љиг - Влада Србије прогласила је на данашњој седници две цркве са територије општине Љиг за споменике културе.
Црква у Моравцима, Фото: ГЗС

То су цркву Сабора светог архангела Гаврила у Моравцима и цркву Архангела Гаврила у Цветановцу.

Црква Архангела Гаврила у Цветановцу, саграђена је 1865. године и у њој се налази вредна збирка од 18 икона које је почетком 19. века урадио непознати зограф, док је царске двери насликао Димитрије Посниковић, а 12 штафелајних икона рад су домаћих и руских сликара који су стварали крајем 19. и почетком 20. века.

Црква Сабора светог архангела Гаврила у Моравцима баштини разнородне уметничке и визуелне обрасце који сведоче о значајним историјским догађајима на том простору и општим токовима српске црквене уметности и културе 18. и 19. века.

Спомеником културе, проглашена је и црква Светог архангела Михаила у Јабучју, општина Лајковац. Ова светиња, изграђена је на месту где је 1826. године сеоски старешина Јован Велимировић-Шаренац подигао цркву брвнару у којој је као ктитор и сахрањен, а изнад улазних врата садашње цркве налази се узидана мермерна плоча која каже да је богомоља подигнута 1844. године, за време владавине кнеза Александра Карађорђевића.

Иначе, на данашњој седници, Влада Србије је за споменике културе прогласила још и цркву Светог арханђела Гаврила у Шопићу, општина Лазаревац, цркву Покрова пресвете Богородице у Радљеву, општина Уб и цркву Светог апостола и јеванђелисте Марка у Варни, општина Шабац.

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ЉИГ МОРАВЦИ ВЛАДА СРБИЈЕ СЕДНИЦА СПОЕНИЦИ КУЛТУРЕ

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.492.264 посета
Тренутно на сајту: 511 посетилац(a)