Љајић најавио строжу контролу меда 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Љајић најавио строжу контролу меда
Trenutno na sajtu: 336       |       Podeli:
03.02.2018 | 0 коментар(а)



Министар трговине, туризима и телекомуникација Расим Љајић најавио је данас на отварању Десетог државног пчеларског сајма у Београду, строжу контролу

ради спречавања производње и промета лажног меда.
"Пчелари захтевају већу контролу у спречавању преваранта и шпекуланата да лако зараде тиме што нетачно декларишу и фалсификују производе од меда, чиме се наноси штета и њима и држави и ми ћемо радити на томе", казао је Лајић на отварању Сајма на коме учествује 111 пчелара.

Он је најавио да ће реактивирати радну групу која се бави овим проблемом и чија је акција омогућила да се смањи број нетачно декларисаних производа од меда.

"Производња меда може да буде озбиљна индустрија и ми имамо квалитетан мед и искусне пчеларе да то постигнемо", казао је Љајић који је навео да у Србији постоји 9.500 пчелара.

Он ипак сматра да је потребно да се што већи број људи бави професионално тим послом јер статистике показују да 90 одсто људи који производе мед, то раде из хобија.

Према његовим речима, осам одсто су полупрофесионални, а само два одсто су професионални пчелари.

"Потребно је да брендирамо наш мед, да га учинимо видљивим и препознатљивм на међународном тржишту, а нарочито на тржишту Европске уније", рекао је он.

Подсетио је да земље ЕУ 40 одсто потреба за медом задовољавају увозом и то углавном из Кине.

"Потрошња у ЕУ је изузетно велика и ту треба да видимо своју шансу", казао је Љајић.

Према његовим речима, у Немачкој четри килограма меда се потроши по становинку годишње, док је у Србији потрошња од 400 до 600 грама по становнику, због чега треба да се ради на повећању домаће потрошње.

Он је истакао да је држава помогла увођењем заштићених царинских стопа, а Министарство пољопривреде даје подстицаје за набавку опреме, што би требало да наше пчеларе учини конкурентнијим и омогући већу производњу и извоз.

Председник Савеза пчеларских организација Србије Родољуб Живадиновић изјавио је да ће та организација до краја фебруара расписати тендер за изградњу сопственог погона за пласман меда без посредника, у иностранство.

Погон, капацитета 900 тона меда, биће саграђен у Рачи.

"Надам се да ће изградња почети најкасније у априлу, а да завршетак буде крајем ове или почетком наредне године, што би свим члановима савеза пчеларских организација омогућило да први пут без посредника, на транспарентан начин пласирају свој мед у иностранство", рекао је Живадиновић.

Он је подсетио ; да се у Србији произведе пет до шест хиљда тона меда годишње, од чега се око две хиљада тона извезе.

Додао је да је број кошница у последњих неколико година удвостручен и да је сада регистровано 1,1 милион обележених и око 200.000 необележених кошница.

Најавио је да би ове године Савез требало да оснује свој покрет потрошача који би се борио против лажног меда и пчеларских производа.

Живадиновић је казао да грађани могу данас и сутра бесплатно да уђу у део сајма где се продаје мед и производи од меда, а да ће у другом делу сајма, за који се плаћа улаз, моћи да се види опрема за пчеларство и да се присуствује предавањима стручњака из Италије, Шведске и Велике Британије.

Он је казао да очекује посетиоце из свих република бивше Југославије, Бугарске, Рунумније, Албаније и Мађарске.

Извор: Бета




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.472.860 посета
Тренутно на сајту: 337 посетилац(a)