Шест особа са инвалидитетом успешно завршило обуку за аранжера цвећа 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Шест особа са инвалидитетом успешно завршило обуку за аранжера цвећа
Trenutno na sajtu: 398       |       Podeli:
13.12.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - Александри Јокић данас је уручен сертификат о завршеној обуци за аранжера цвећа, и једна је од шест лица са евиденције,

Националне служба за запошљавање - Филијале Чачак, у статусу особа са инвалидитетом која је успешно прошла курс. На овај начин, стекла је искуство за рад у некој од цвећара, које ће, како верује, бити њен будући пословни амбијент.
„Завршила сам курс за пословног секретара, маникир, педикир, имам 33 године и обука за аранжера ми је знање више. На бироу сам око три године и верујем да ћу на овај начин себи обезбедити радно место”, каже Александра.

Александра Јокић, полазница обуке

Заједно са Александром и 26-годишња Милена Крстовић и 22-годишња Марија стицале су знање за аранжирања цвећа, букета, суза, венаца у цвећари „Гербер плус” власнице Катарине Танасијевић као и у Агенцији за образовање „Академија” Чачак.

„Ове године смо имали преко 20 обука за особе са инвалидитетом, једна од њих је и за аранжере цвећа. Обука је трајала 150 часова и у Академији су стицали теоретски део. Надам се да ће свих шест полазница које су редовно пратиле обуку на овај начин доћи до посла, јер обука коју НСЗ Чачак спроводи, а ми организујемо то има за циљ”, рекла је Драгана Грбовић, власник Агенције за образовање „Академија” Чачак.

Она је додала да је обука пун погодак јер на овај начин значајно се може смањити стопа незапослености особа са инвалидитетом које су својим положајем маргинализоване.

Директор Филијале Чачак- НСЗ Саша Обрадовић и Ана Дојчиловић уручивали су сертификате

Начелница Одељења за посредовање у запошљавању и планирању каријере у чачанској филијали НСЗ Ана Дојчиловић рекла је да су обуке за тржиште рада су једна од значајних мера активне политике запошљавања дефинисане националним планом запошљавања.

„Говорећи о теже запошљивим категоријама, као што су особе са инвалидитетом, ове године реализоване су две обуке. Осим ове у Чачку, недавно је завршена обука за вез коју је прошло шесторо полазника са евиденције Ивањице. Циљ је да буду укључена лица различитих степена потешкоћа, да обука буде примерена подједнако различитим категоријама инвалидности како би се укључили”, рекла је Дојчиловић и подсетила да је на евиденцији НСЗ у Чачку 385 активних незапослених лица у статусу особе са инвалидитетом.

Када је реч о другим мерама активне политике запошљавања, оне су дефинисане националним акционим планом запошљавања кроз посредовање у запошљавању и кроз мере субвенција за отварање нових радних места.

„За подстицај запошљавања теже запошљивих категорија издвајају се додатна средства. Послодавци са територије Чачка и Горњег Милановца који су запослили теже запошљиве категорије добијали су по 180.000 динара, док су послодавци са територије општине Ивањице и Лучана добијали по 300.000 динара за запошљавање на новоотвореним радним местима. Средства су различита, у зависности од степена развијености локалне самоуправе, прва и друга категорија по 180.000, трећа категорија 240.000 а четврта категорија и девастирана подручја 300.000”, истакла је Дојчиловић.

Град Чачак сваке године издваја значајна средства за постицај запошљавања својих суграђана, самим тим и особа са инвалидитетом. Ове године су послодавци могли да конкуришу за износ од 300.000 динара за запошљавање особе са инвалидитетом.

Иначе, по подацима на нивоу Филијале Чачак 19 послодаваца је добило средства за постицај запошљавања особе са инвалидитетом. А говорећи о запошљавању са евиденције, независно од тога да ли су коришћене субвенције или је био рад на одређено време или привремени и повремени послови 81 лице је запослено до 30. новембра.

РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.766.828 посета
Тренутно на сајту: 398 посетилац(a)