Глас Западне Србије
Адреса: Жупана Страцимира 9/1, 32 000 Чачак
Телефони:060 5000 150, 032 347 001 redakcija@glaszapadnesrbije.rs
Тајна рецептура „Белог мрса” из западне Србије
Trenutno na sajtu: 519 |
Podeli:
27.10.2020 | 0 коментар(а)
Чачак - Чувени чачански, ужички и краљевачки кајмак на листи су нематеријалног Културног наслеђа Србије,
тајна рецептура овог „белог мрса" међу домаћицама у западној Србији се преноси са колена на колено.
Драгана Нешовић из подјеличког села Јежевица, свакодневно ради на својој фарми која броји 16 расних крава и за квалитет доброг кајмака сматра важним грла сименталске расе која дају квалитетније млеко.
Ова вредна Јеличанка ослања се на вековну рецептуру добропознату читавом овом крају.
Стару рецептуру користи и Рада Јоксић са Јелице како би произвела добропознат кајмак са овог географског подручја.
Овај производ проглашен је за нематеријално Културно наслеђе Србије и другачији је у односу на све друге млечне производе, рекла је за Глас западне Србије Србије, Снежана Шапоњић Ашанин, етнолог Народног музеја у Чачку.
„Важно је да се подудари географско порекло, тако да производња кајмака у Србији, највећи делом обухвата део западне Србије, односно део од ужичког, златиборског краја, преко Чачка и према Краљеву, те прати ток Западне Мораве", казала је Шапоњић Ашанин.
Иначе, постоје писани трагови о томе како је чувени чачански кајмак двадесетих година прошлог века превожен возом Ћиром на сарајевску пијацу и тамо био права атракција, а данас културно добро Србије.
Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.
Коментари посетилаца
(0)
Вест нема коментара. Будите први који ће коментарисати ову вест!