Од хобија до бизниса: Пантићи победили шимшировог пламенца 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Од хобија до бизниса: Пантићи победили шимшировог пламенца
Trenutno na sajtu: 326       |       Podeli:
25.01.2020 | 0 коментар(а)



Топола – Готово да нема дворишта или парка у ком се није могао видети шимшир. Тако је бар било до пре годину дана, док у наше крајеве

није стигла гусеница која је преко ноћи уништила ове вишегодишње зимзелене жбунове.

Још само по негде остала је по нека биљка, која је сачувана упорним хемијским третманима. Али, породица Пантић из села Горња Трнава надомак Тополе, не само да је успела да сачува шимшир од гусенице већ је почетни хоби претворила у бизнис и сада у њиховом дворишту царује ова биљка.

„Има око  15 година како се бавимо узгојем шимшира, иначе нам је главно занимање пољопривреда, имамо воћњаке али одгајамо и животиње. Супруга је  одлучила да негује шимшире ја сам је подржао у томе,  помажем јој у свему и сада је то већ једна мања производња. Углавном сам задужен за физичке послове, дотерам јој песак, земљу, заливам их а она ради оне финије послове“, објашњава за ТопПрес Радиша Пантић.

Његова животна сапутница Марина, заљубљеник је у шимшире, с тога јој радови око ове биљке не падају тешко.

Марина уз своје шимшире, фото: ТопПрес

„Није тешко ако се воли, оживљавам их у песку, у том периоду им треба пуно воде док се не ожиле. Након тога их расађујем на друго место где их кад мало одрасту режем и формирам облик. Воле воду, треба их заливати али не претерано, могу да поднесу и сушан период“, рекла је Марина и додала да ништа не би могла без помоћи супруга.

„Он каже, да сам ја главна за шимшире а ја кажем, ништа мени без мог Радише. Дотера ми песак, земљу помогне заливати, па како би ја то могла све сама. Пуно рада и љубави уложено је у сваки жбун зато се код нас шимшири зелене на сваком ћошку“.

Овај сложни брачни пар, вредним радом и са пуно љубави победио је халапљиву гусеницу која се храни листовима шимшира.

„Препарат Каисум треба користити с пролећа, ако се појави шимширов пламенац – гусеница онда се користи други препарат. Храни се листовима шимшира и преко ноћи може да уништи цео засад, али сигурно се може сузбити ако се редовно третира и пратити њихово присуство. Појављивала се и овде код нас, али успели смо да је уништимо и хвала Богу видите резултат“, задовољно нам прича ова вредна домаћица, која од свог хобија већ и зарађује јер се шимшир доста купује.

Иначе, шимшир је зимзелена вишегодишња биљка која се најчешће користи за живе ограде.

ГЗС/ ТопПрес

Шимшири се зелене код Пантићи, фото: ТопПрес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.376.037 посета
Тренутно на сајту: 327 посетилац(a)