Жестока трка до средње школе 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Жестока трка до средње школе
Trenutno na sajtu: 434       |       Podeli:
24.05.2017 | 0 коментар(а)



Трка за упис у најтраженије средње школе биће ове године жестока, јер је слободних места за упис само 5,4 одсто више него ђака који ће за њих да кокуришу.

Укупно 72.232 мала матуранта моћи ће да се пријаве за неко од 76.131 слободног места у гимназијама и средњим стручним школама. Прошле године места је било за 8,84 одсто више него ученика.

Ранијих година планом је предвиђено и по 15 одсто више места него ученика, па се због тога дешавао да цела одељења трогодишњих профила остану потпуно празна, да се у целој Србији упише седам зидара или десет керамичара. Зато се број места одобрених конкурсом за упис смањује последње три године, акко се у гиманзије не уписивали ученици са довољним успехом, а занати умирали, јер нико неће да се за њих школује.

Помоћник министра просвете др Александар Пајић рекао је за Новости да су одлучили да план уписа направе тако да не добију велики број патуљастих одељења, као и да се попуне места у средњим стручним школама.

“У складу са Стратегијом образовања, повећали смо и број одељења у гимназијама, које ће ове године моћи да упише 18.057 ученик. Од укупног броја места, гимназија ће имати 23,72 одсто, што је пораст са прошлогодишњих 23,3 процената”, рекаоје Пајић.

Највише одељења готово 20 изгубиле су економске школе, па је њихово учешће са прошлогодишњих 11,67 смањено на 11,16 процената. Уместо прошлогодишњих 9.070, моћи ће да се упише 8.496 ученика, па ће сада бити потребно још више ббодова него ранијих година, када су се свакако уписивали углавном само одлични ученици.

“Најзначајније повећање, за 4,65 одсто у односу на прошлу годину, имаће трогодишњи профили, на које ће моћи да се упише 14.961 ученик”, најављује Пајјић.

Посебно је значајно повећање броја профила дуалног образовања. Ту је осим десет раније уведених профила, додато још десет.

Новина овогодишњег уписа у средње школе је и што ће се у одељењима за ученике надарене за информатику, у 13 гимназија штиом Србије учити по новом, националим програмима. За 300 места већ се пријавило 596 ученика. Велико је интересовање и за остале профиле за које се полаже пријемни испит, па је за 3.463 места за надарене ученике конкурисало 5.167 осмака.

Први пут ове године отворено је двојезично одељење у средњој стручној школи. Реч је о Фармацеутско-физиотерапеутској школи, која ће имати билингвално одељење на српском и енглеском језику. Велико је интересовање за ова места, али и за двојезична одељења у гимазијама, па се за 480 места пријавило 861 ученик.

Профили на врху листе жеља за упис су: медицинска сестра-техничар 4.267, економски техничар 3.459, техничар друмског саобраћаја 3.371, електротехничар рачунарства 2.483.

Извор: Новости, И. Мићевић

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.354.266 посета
Тренутно на сајту: 435 посетилац(a)